En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
research_title.gif research_logo.gif
הנהלה ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון - המשך

  המחלקה לטכנולוגיה של מזון

בשנת 1937 הצטרפה גב' זדנקה סמיש לתחנת הניסיונות ברחובות עם מומחיות בטכנולוגיה של מזון ותזונה. בשנת 1946 היא מונתה לראשות "המעבדה לשימורי פירות וירקות". בשנות ה- 50 של המאה העשרים המעבדה התפתחה ל"המחלקה לטכנולוגיה של מזון" תוך קליטה של אנשים חדשים, ביניהם היה גם ד"ר אשר לודין, וסטודנטים צעירים כמו יוסי קנר, אילן שומר ונוח בר שלום. בתחילת שנות ה- 70 נוספה הפעילות בתחום החלב ומוצריו למחלקה עם הצטרפותו של ד"ר סלעי גורדין לסגל המחלקה.

הגב' סמיש ניהלה את המחלקה עד צאתה לגמלאות ב- 1969. ד"ר איתמר בן- גרא, שהחליף את גב' זדנקה סמיש בהנהלת המחלקה, מונה למנהל הראשון של "המכון לטכנולוגיה ואחסון של תוצרת חקלאית" אשר כאמור הוקם ב- 1972 בעקבות הקמת "מינהל המחקר החקלאי".

המחלקה לאסום תבואה ומזון

באמצע שנות ה- 50 הוקמה, באגף להגנת הצומח של משרד החקלאות, היחידה לפיקוח על הגרעינים המיובאים למדינת ישראל ועל תנאי האחסון שלהם, על ידי ד"ר משה קלדרון. היחידה הוקמה בעקבות הנזקים הכבדים שנגרמו לגרגירי התבואה המיובאים והמאוחסנים בשקים ולאלה שנשמרו במשקים שגידלו תבואות. באותה תקופה החל לעבוד ביחידה הנער אליהו שעיה אשר לימים, לאחר גלגולים שונים, בשנת 1999, פרש לגמלאות מעבודתו במחלקה כפרופ' אליהו שעיה.
הקמת דגון בחיפה בשנות ה-50 כטרמינל לגרגירים המיובאים לישראל הייתה ראשית התפתחות המעבר לאחסנה בתפזורת ודר' קלדרון הקים יחידת פיקוח ממספר קבוצות של "מפקחים" שתפקידם היה לבקר, ליטול דגימות, לבדוק במעבדה ולהמליץ על דרכי אחסון והדברה לפי הידע של אותם הזמנים. הם הצליחו להוריד את הנזקים באופן משמעותי מאד לאחוזים בודדים על בסיס שנתי.
ב-1960 הצטרף ליחידה ד"ר עזרא יונתן דונהאי שהיה אנטומולוג בוגר אימפריאל קולג' בלונדון וב-1963 הצטרף ליחידה ד"ר שלמה נברו וביחד, צוות החוקרים ויחידת הפיקוח, החלו להרחיב את היקף המחקרים עם תקציבים מצומצמים אך קבועים של משרד התמ"ת. פעילות היחידה תוגברה עם הצטרפות חוקרים צעירים שהשלימו עבודות מסטר ודוקטורט והגבירו את המאמץ לפתח ידע ייחודי לתנאי אקלים של ישראל.
בשנת 1972 הצטרפה היחידה, שהפכה עם השנים ל"מעבדה לאיסום תבואה ומזון" כמחלקה ל"מכון לטכנולוגיה ואחסון של תוצרת חקלאית" ב"מינהל המחקר החקלאי" שהוקם באותה שנה. רק ב-1979 עברה המחלקה מיפו לביתה בבית-דגן.

בנוסף לתחום המקורי של אחסון תבואות, התפתח המחקר במחלקה לפתרון בעיות במוצרים נוספים כמו: פקאנים, שקדים, אגוזי אדמה, תמרים, מוצרים מעובדים של תעשיית המזון כמו קמחים ומוצרי מאפה. כמו כן החלו לעסוק בסוגי מזיקים נוספים כמו טרמיטים, חרקים מזיקי עץ ועורות. עקב השאיפה לצמצם את מספר היחידות במינהל המחקר החקלאי, אוחדה ב- 2002 "המחלקה לאיסום תבואה ומזון" עם "המחלקה לטכנולוגיה של מזון" למחלקה חדשה בשם "המחלקה למדעי המזון". בעקבות שינויים אלה, המכון היה מורכב משתי מחלקות בלבד – "המחלקה לחקר תוצרת חקלאית לאחר הקטיף" ו"המחלקה למדעי המזון". כאמור, בתחילת 2010 הוחלט לשנות את שם המכון ל "המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון (המכון לאיכות תוצרת)" ואת שמה של "המחלקה למדעי המזון" הסבו ל "המחלקה לחקר איכות ובטיחות מזון". לא חל שנוי בשם המחלקה לאחסון.

                                                                                     בעריכת: עמליה ברזילי, אוקטובר 2010

מעודכן לתאריך: 16/01/11 13:54
*המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון - המשך
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
ותיקי המינהל ותרומתם
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר