אפקט הורמון הנעורים של הדבורה

הורמון הנעורים משפיע על יכולת הרביה של וירוסים אצל הדבורה. ככל שהוא נמצא בעליה, יכולת הרביה של הוירוסים גם היא עולה.

ד"ר חגי שפיגלר, מהמעבדה לחקר בריאות והתנהגות הדבורה:

“לדבורים, כמו לאנשים, יש מחלות ויראליות המסכנות אותן. המחקר שלנו עוסק בשאלה: האם שינויים במערכת ההורמונלית של הדבורים משפיעה על קצב הרבייה של הוירוסים בגופן?” המחקר כולל את דבורת הדבש ודבורת הבומבוס המשמשות שתיהן להאבקה, אך רחוקות אחת מהשנייה במיליוני שנות אבולוציה. הדבר המופלא הוא שאותם וירוסים יכולים להדביק את שני המינים שחולקים גם את אותם ההורמונים. עוד שאלות שנבדקות במחקר: האם ההשפעה בשני המינים דומה והאם ניתן לפתח שיטות להתמודדות עם הנזקים של הוירוסים?

 

ד”ר חגי שפיגלר, חוקר במחלקה לאנטמולוגיה במכון למדעי הצמח, מכניס אותנו אל תוך המעבדה לחקר בריאות והתנהגות הדבורה ומספר לנו על המחקרים וההישגים בתחום זה וענה לנו על כמה שאלות מרתקות.

למה אנחנו חוקרים את בריאות והתנהגות הדבורים? מה אפשר ללמוד מזה?

הדבורים נותנות שירותים האבקה חיוניים לחקלאות ובנוסף הן אף מייצרות דבש וכך עוזרות לנו בני האדם. הדבורים מתמודדות עם אתגרים רבים, טפילים, מחלות, חומרי הדברה ובעיות תזונה, אנחנו כאן לעזור להן! המעבדה לחקר בריאות והתנהגות הדבורה עוסקת במחקר יישומי ובסיסי שמטרתו לשפר את בריאות הדבורים ואת שירותי האבקה של הדבורים בחקלאות על מנת לקדם את ענף הדבוראות בישראל ובעולם.

במעבדה נחקרים היום כמה נושאים:

האם ניתן לגדל מלכות דבורים במעבדה?

מלכת דבורי הדבש היא הלב הפועם של מושבת הדבורים והיא אחראית על הטלת הביצים. גידול של מלכות נעשה בשיטה בת למעלה ממאה שנה שכמעט ולא השתנתה. שאלות המחקר שלנו הן: האם ניתן לגדל מלכות בתנאים מבוקרים? האם אפשר לגדל מלכות בריאות ללא נגיפים בתנאי מעבדה ובכך להעלות את בריאות המושבות?
את המחקר מוביל תלמיד המחקר והדבוראי עומר קמה.

האם בידוד חברתי משפיע על התנהגות הדבורים?

דבורת הדבש היא יצור חברתי החי בקהילות המונות עשרות אלפי פרטים. התנהגות הדבורים משתנה לאורך חייה בה היא לומדת ומשנה את התפקידים אותה היא עושה על פי צרכי הכוורת. מחקרים ביונקים הראו שבידוד בגיל הינקות פוגע ביכולת שלהם להתנהג באופן חברתי בבגרות. האם בידוד של דבורה בגיל צעיר ישנה את ההתנהגות החברתית שלה בבגרות? שאלות המחקר שלנו הן: האם בידוד חברתי פוגע ביכולת של הדבורים לטפל בזחלים? האם הוא משנה את התוקפנות שלהן כלפי דבורים אחרות?
את המחקר מובילים התלמידים איתמר טרייסטר וקירה וישבסקי מבית הספר החקלאי כנות.

כיצד חיטוי אבקת הפרחים משפיע על האיכות התזונתית של האבקה?

דבורי הבומבוס משמשות להאבקה של גידולים רבים. את הדבורים מגדלים במפעלים על אבקת פרחים. על מנת להמנע מזיהומים באבקה יש לחטא את האבקה בעזרת קרני גמא, אך האם פעולה זאת פוגעת באיכות האבקה? שאלות המחקר שלנו הן: מה היא ההשפעה של הקרנה על גידול הדבורים? אילו רכיבים באבקה נפגעים בעקבות ההקרנה? האם וירוסים באבקת הפרחים מדבקים לדבורים?
את המחקר מובילים, תלמיד המחקר איציק שדה וד”ר סיגל פופבסקי

כיצד ניתן לטפל במזיק אקרית הוורואה?

אקרית הוורואה היא המזיק הקשה ביותר של דבורת הדבש ועלולה למוטט כוורות שלמות. האקרית פיתחה עמידות למספר חומרים כימים והטיפול בה נעשה מורכב יותר ויותר משנה לשנה. לאחרונה נמצא שמלחי ליתיום יכולים לשמש כטיפול כנגד האקריות בכוורת. מלחי ליתיום משמשים גם בטיפול בבני אדם, אך מה היא ההשפעה של מלחי הליתיום על בריאות והתנהגות הדבורים? שאלות המחקר שלנו הן: כיצד טיפול בליתיום משפיע על התוקפנות של הדבורים? האם למלחי ליתיום השפעה על הטלת הביצים של המלכה?
המחקר נעשה בשיתוף עם מדריכי הדבורים של משרד החקלאות ד”ר אוהד אפיק ושלומי זרחין.

למה בחרתי לעסוק במחקר על דבורים?

הדבורים הן בעל חיים מרתק בעל התנהגות חברתית מורכבת ויחודית. כדי לחקור דבורים, נדרשים דמיון, סקרנות והתמדה. צוות המעבדה שלי כולל חוקרים, סטודנטים, דבוראים ותלמידי תיכון. אני מאמין שכל אחד יכול לעסוק במחקר ללא תלות בגיל ובידע מקדים ובעולמם המרתק של הדבורים עוד רב הנסתר על הגלוי. גדול חוקרי הדבורים, חתן פרס נובל, הפרופסור קארל פון-פריש אמר שהדבורים הם כמו “באר משאלות” ככל שאתה שואב ממנה מים כך היא מתמלאת ביותר מים כמעיין המתגבר. אין תיאור מדויק יותר לחוויית המחקר העשירה בעולמם המופלא של הדבורים, ואני חש בר מזל לעסוק בעולם מרתק זה.

מה אתם תרצו ללמוד על עולמם המופלא של הדבורים?
אם אתם סקרנים ואוהבים לחקור אתם מוזמנים להתקשר, לקבוע פגישה ולבקר במעבדה.
ד”ר חגי שפיגלר 0506340630
אתר המעבדה: https://hagaishpigler.wixsite.com/mysite