על דבורים ועל הספקטרום האוטסיטי

גם דבורים יכולות להיות על הספקטרום האוטיסטי. לרגל היום הבין לאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות, אנחנו מביאים לכם מחקר של מדען מכון וולקני, ד”ר שפיגלר.

דבורת הדבש היא בעל חיים חברתי החי במושבות גדולות בהן מלכה אחת ועשרות אלפי פועלות. הכוורת היא יצירה משותפת של דבורים רבות המבצעות משימות רבות בשיתוף פעולה! הדבורים בונות יחדיו את חלות השעווה, מטפלות בזחלים, אוספות מזון, מרחיקות אויבים, מטפלות במלכה ועוד. כוחה של הכוורת היא בעבודת הצוות של הדבורים כולן. שיתוף הפעולה בין הדבורים מושתת על מערכת תקשורת מורכבת המשתמשת בחושים רבים, ריח, מגע, ראיה, טעם וצליל המאפשרים לדבורים לחוש את מצב הכוורת, לזהות בנות קן ולהגיב בהתאם לנדרש באופן יעיל לטובת המושבה. הדבורים במושבה אינן זהות זו לזו, הרגישות שלהן לאותות השונים מושפעת מהגיל, המצב ההורמונלי והרקע הגנטי שלהן. מגוון הדבורים בכוורת מאפשר יצירת מערכת בה יש גם דבורים מומחיות שעוסקות במשימות מיוחדות כמו איתור מקורות מזון או פינוי גוויות דבורים. כמו בכל מערכת מורכבת לצד היכולות הרבות יתכנו גם שגיאות במערכת, חוסר תאום או חוסר הבנה, גודלה של הכוורת ומספר הדבורים הרב בה מאפשר לחפות על ארועים כאלה ולצמצם את השפעתם.

כמו הדבורים גם בני האדם הם מגוונים ולמעשה כל אחד מאיתנו הוא יצירה מיוחדת וחד פעמית. כאשר בני אדם ניחנים בהתנהגות נדירה השונה באופן בולט מרוב האוכלוסיה אנו קוראים לזה תסמונת. תסמונת הספקטרום האוטיסטי מאופיינת בכך שהלוקים בה הם בעלי יכולת מוגבלת של הבנה ותקשורת של אותות חברתיים. למעשה את כל בני האדם ניתן לסווג על סקאלת הרגישות החברתית שלהם, החל מאנשים בעלי רגישות נמוכה מאוד ועד לאנשים בעלי רגישות גבוה במיוחד. במחקר אותו ביצענו בדבורת הדבש בחנו גם את הדבורים ניתן לסווג על פי סקאלה של רגישות חברתית?

לצורך המחקר עבדנו בקבוצות של עשר דבורים אותן הכנסנו לצלחות פטרי ביום הגיחן מהגולם. כל דבורה קיבלה על גבה נקודת צבע יחודית וכך יכולנו לזהות כל אחת מהן באופן אישי. את הדבורים גידלנו בצלחות למשך שבוע. ביום השביעי חשפנו את הדבורים לסדרה של סיגנלים חברתיים. האחד הוא חשיפה לדבורה זרה מכוורת אחרת. במקרה זה הדבורים מגיבות באגרסיביות ותוקפות את הדבורה, חלקן באגרסיביות רבה וחלקן באדישות. לאחר מכן חשפנו את הדבורים לזחל של מלכת דבורים, במקרה זה הדבורים נגשות אל הזחל ונותנות לו טיפול הורי מסור. גם במבחן זה מצאנו כי חלק מהדבורים מתמסרות לטיפול בזחל בזמן שאחרות נשארות אדישות. חזרנו על הניסויים מספר פעמים בסופם איפיינו את הדבורים על פי רמת התגובה שלהן מדבורים שהגיבו בכל הניסויים לכאלה שנשארו אדישות בכל באופן עקבי. מצאנו שגם כאשר הדבורים האדישות הושארו לבדן ונחשפו לאותות החברתיים נשארו רובן אדישות גם כאשר לא היתה דבורה אחרת שתעשה את העבודה במקומן. בשלב האחרון אספנו את הדבורים האדישות ובדקנו את רמת ביטוי הגנים במוחן. מצאנו שלדבורים אלו תבנית יחודית של ביטוי גנים הכוללת מאות גנים ושונה מתבנית הביטוי של אחיותהן הרגישות לאותות החברתיים. למרבה ההפתעה מצאנו שרשימה גנים זאת כוללת גנים רבים הקשורים לספקטרום האוטיסטי גם בבני האדם! הסקנו שאצל דבורים כמו אצל אנשים יש ספקטרום של התנהגות חברתית וכי יש דבורים בעלות רגישות חברתית נמוכה כמו אצל בני האדם וכי המנגנון המולקולארי התורם למצב זה דומה בשני המינים.

המגוון בעולם החי הוא מבורך ותופעות אותן ניתן לזהות בבני האדם נראה שניתן לזהות גם בבעלי חיים נוספים. הבנה של תופעות אלו תוביל אותנו לקבלת האחר בחיבה ואף למציאת דרכים להקלה על הקשיים שמצבים אלו עלולים ליצור.

בסרטון המצורף תוכלו לראות דבורים נלחמות כנגד דבורה זרה.