על טעם ועל ריח: מי אוכל בתיאבון את הערבה?

ביהדות צמח הערבה נחשב חסר טעם וחסר ריח. על אף זאת, מתברר שבעלי החיים יתכן ורואים בו מקור מזון איכותי ואפילו מרפא מחלות.

מדוע בעלי החיים אוהבים לאכול את עלי הערבה?

המחקר נערך בשיתוף פעולה בין חוסיין מוקלדה, מהנדס מים ממכון וולקני, לבין רמת הנדיב. גילינו כי עלי הערבה מכילים בממוצע כ-20% חלבון, מה שהופך אותה לאוצר תזונתי עשיר במיוחד. לשם ההשוואה, צמח האספסת, שנחשב לצמח מספוא מעולה לבעלי חיים, מכיל כ-15% חלבון בלבד.

לא רק מקור מזון עשיר

הערבה מאופיינת לא רק כמקור לתזונה עשירה בחלבון עבור בעלי החיים, אלא גם בחומרים משניים בעלי תכונות רפואיות כמו: חומרים אנטי-דלקתיים, מורידי חום ומשככי כאבים. החומרים האלה שורדים את המסע במערכת העיכול. בחלב של עיזים שניזונו מהערבה זוהו חומרים טבעיים נוגדי דלקת וספירת החיידקים בחלב שלהן נמצאה נמוכה מאוד.

בנוסף, נבדק אילו מינרלים נקלטים בערבה שמושקית במים קולחים. אחד הדברים שהתגלו הוא שהאלומיניום, שלעתים נמצא בקרקע, לא הגיע לעלים. כמו כן, אמנם נמצאה נחושת בשורשים אך הכמות שנקלטה בעלים, החלק העיקרי אותו בערבה אותו בעלי החיים אוכלים, נמצאה בטווח המותר שאינו מזיק. מצד אחד, המינרלים חשובים לשגשוגה של הערבה ומצד שני הם אינם מזיקים לבריאותם של בעלי החיים. המשמעות היא שעדיף להשקות את ערבה במים קולחים על פני מים רגילים.

שותפים במחקר: אפרים לוינסון, יאן לנדאו, אמנון שוורץ, יהושע קליין, הוגו ין טראגו.

(קרדיט תמונה: ויקיפדיה)