מינהל המחקר החקלאי – מכון וולקני הוא מוסד המחקר החקלאי הגדול ביותר בישראל ומהידועים מסוגו בעולם. תפקידיו העיקריים הם לסייע לחקלאי ישראל בפתרון בעיות שונות, לבצע מחקר ופיתוח בנושאים חדשים ומבטיחים בחקלאות ובמדעי המזון, ולתכנן, לארגן וליישם מחקר חקלאי בישראל.
בשנת 1921 הקים יצחק-אביגדור אלעזרי-וולקני (וילקַנְסקי) את תחנת הניסיונות לחקר החקלאות שהפכה לימים למינהל המחקר החקלאי – מכון וולקני. וולקני ראה בחזונו הקמת תשתית לחקלאות תעשייתית, מודרנית ומתקדמת המשאירה מאחור שיטות מסורתיות שהיו מקובלות באזור. המכון הפך למפעל חייו ובהמשך למנוע הצמיחה המרכזי של החקלאות בישראל לפני קום המדינה ולאחר הקמתה, ולמוקד עולמי של חדשנות חקלאית.
החזון המניע את מכון וולקני הוא לפתח את החקלאות הישראלית כחדשנית, מדייקת ומשמרת המבטיחה ביטחון מזון לתושבים. חזון זה מחייב את מכון וולקני להובלה ומצוינות במחקר ופיתוח חקלאי הכולל שילוב עם ביוטכנולוגיה, Bio-convergence, הנדסה ומדעי הנתונים. פעילות המכון נעשית תוך שימת דגש מיוחד על פיתוח ההון האנושי, חדשנות ויזמות, שמירת הסביבה, שטחים פתוחים והמגוון ביולוגי.
כיום פועלים במכון וולקני שישה מכוני מחקר הממוקמים באתר המרכזי בראשון לציון: המכון למדעי הצמח, המכון למדעי הקרקע המים והסביבה, המכון לחקר בעלי חיים, המכון להגנת הצומח, המכון לחקר אחסון ואיכות תוצרת חקלאית והמכון להנדסה חקלאית. מעבר לכך, למכון ישנם שני מרכזי מחקר בנווה יער ובגילת, המקדמים את החקלאות הישראלית בכלל והחקלאות בפריפריה בפרט.
המכון מונה כ-180 קבוצות מחקר מדיסציפלינות שונות, המובילים מאות תוכניות מחקר פעילות ומפרסמים כ- 300 מאמרים מדעיים מדי שנה בכתבי עת בינלאומיים. נוסף על כך חוקרות וחוקרי מכון וולקני מנחים כ- 350 סטודנטים (תואר שני, שלישי ובתר דוקטורט) בעבודותיהם לתארים מתקדמים; והם מלמדים במוסדות להשכלה גבוהה בקורסים מתקדמים במדעי הטבע והחקלאות.
למכון וולקני תרומה אדירה לביטחון המזון בישראל ובעולם. התשתית המדעית שהוא מספק מגדילה את יכולתם של חקלאים ישראלים לספק תצרוכת איכותית ומספקת לשוק המקומי ולהתחרות בשווקים בינלאומיים. בשנים האחרונות שם המכון דגש על פיתוח חקלאות מחדשת ומשמרת שתאפשר מארג נכון בין השטחים הפתוחים, העירוניים והחקלאים עבור הדורות הבאים.
כחלק מהפעילות להטמעה ומסחור של ידע, פועלת במכון וולקני יחידת מסחור הידע והטכנולוגיות “קידום”, המגנה על הקניין הרוחני הנצבר ומקשרת בין מחקר לגופים עסקיים הממסחרים את הטכנולוגיות והפיתוחים ומפיצים אותם בעולם. עד כה, רשם המכון מעל 150 זנים פעילים ויותר מ- 180 משפחות פטנטים. בין הזנים המפורסמים שפותחו : מלון “גליה”, שמן זית “ברנע” אגוזי אדמה “שולמית” ו- “חנוך”, מנדרינה “אורי”, מנגו “מאיה” וזני חיטה חדשים.
צוותי המחקר של מכון וולקני פועלים כיום לפתח זנים ייחודיים של ירקות ופירות שהיו עמידים בתנאי האקלים המשתנה וזאת מבלי להפחית את האיכות והטעם. חוקרי המכון פועלים לפתח שיטות השקיה חדשניות המפחיתות משמעותית את צריכת המים ומרחיבות את השימוש במים מושבים (קולחים). המכון עמל על מציאת פתרונות מתקדמים לאחסון וקירור תוצרת חקלאית והארכת חיי מדף שלה, על פיתוח אמצעי הדברה ידידותיים לסביבה, ומקסום תנובת החלב תוך שמירה על רווחת בעלי החיים. דגש מיוחד ניתן במכון על פיתוח מיכון מתקדם להפחתת כוח האדם בחקלאות ושימוש בבסיסי נתונים לטובת חקלאות מדייקת ומבוססת AI.
מכון וולקני הוא גם ביתו של בנק הגנים הישראלי, האחראי על איסוף ושימור המגוון הגנטי של צמחיית ישראל לטובת פיתוח עתידי של חקלאות, ביוטכנולוגיה ותעשיות הביו-רפואיות. מכון וולקני גאה גם לשמר מגוון עצום של אוספים חיים (“אוצרות וולקני”) של גידולים חקלאיים הכוללים תפוח, אגס, תאנה, מנגו, הדרים, אפרסמון, ליצ’י, אבוקדו, זית, גפן, שקד, רימון, משמש, פקאן, שזיף, שסק, וחבוש. כל אחד מהאוספים מכיל עשרות עד מאות זנים הכוללים זני אינטרודוקציה, זנים שפותחו במהלך תכניות ההשבחה הרבות, כנות ועצים עתיקים.
מכון וולקני גאה גם בקשר שלו לקהילה וזאת ע”י היחידה לנוער שוחר מדע, המארחת מדי שנה אלפי תלמידים ותלמידות ומכשירה מאות מורים במרכז להכשרת מורים למדעי החקלאות.