En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

יחזקאל כהן
 
Yehezkel Cohen

1939-2022


תולדות חיים

נולד בעירק ב-1939, עלה לארץ ב- 1950, סיים את לימודי התיכון בבית ספר חקלאי נחלת יהודה.
ב- 1959 החל לימודיו באוניברסיטה העברית, הפקולטה לחקלאות. בשנה השנייה והשלישית של לימודיו לתואר הראשון עבד במחלקה לקרקע של התחנה לחקר החקלאות ברחובות. את התואר השני החל ב-1964. לאחר שנתיים עסק בהוראה בבית ספר חקלאי "כדורי". עבודת הגמר, על הנושא "השפעת דישון חנקני ותכיפות קציר על התנוונות עשב רודס" (צמח מספוא) נעשתה בהדרכת פרופ' עמוס דברת, המחלקה לגידולי שדה, הפקולטה לחקלאות. את לימודיו לתואר השלישי סיים ב-1974 גם בהדרכתו של פרופ' דברת על הנושא "השפעות הורמונאליות על המעבר מהשלב הווגטטיבי לרפרודוקטיבי בצמח המספוא תלתן לבן".
בשנים 1974-1975 יצא לפוסט דוקטורט לאוניברסיטה נוטינגהאם באנגליה וביולי 1975 החל לעבוד כחוקר במינהל המחקר החקלאי במכון לקרקע ומים במחלקה לפיזיולוגיה סביבתית והשקיה.

הישגים מדעיים

במחצית הראשונה של המאה הקודמת נעשו מחקרים רבים לפתח שיטות מדידה ישירה של שיעור האידוי מצמחים, אבל בכל המחקרים שנעשו לא הגיעו ליכולת לכמת את שיעור האדוי ולחשב צריכת המים של גידולים. ב-1981 יחזקאל פרסם את העבודה הראשונה בנושא זה, בעבודה זו הוא השתמש במודל פזור החום במדיום הומוגני לכימות נפח המים שעובר בעצים ובחד-שנתיים. באמצעות נסויי מעבדה עם קטעי גזעים ונסויי שדה בצמח השלם בליזימטרים, קבע מקדמים אמפיריים המתקנים את ההבדל במעבר החום בין זה שנמדד לבין זה המחושב לפי התיאוריה. העבודה הזו ואחרות שבאו בעקבותיה התקבלו בקהילה המדעית כעבודות מקוריות ופתחו פתח להרבה מאד מחקרים. היום מספר העבודות המתפרסמות בנושא זה מגיע לכדי מאות אחדות בשנה ובחלקן הגדול מצוטטים מאמרים של יחזקאל וקבוצתו. בתקופת מחקר של כ-18 שנים הוכנסו שיפורים טכנולוגיים במערכות המדידה ונאסף מידע חשוב על צריכת המים של כ-14 מיני עצי מטע ויער וכ-10 גידולי שדה וירקות. בתקופה זו התפרסמו ע"י הקבוצה שעבדה עם יחזקאל 32 מאמרים מדעיים וב-18 מהם הוא היה החוקר הראשי. יחזקאל קיבל הזמנה לכתוב סקירה על השימוש בשיטות טרמואלקטריות ללימוד יחסי צמח מים אשר התפרסמה ב-Advances in Bioclimatology Journal .
יישום השיטה שמכונה בספרות "שיטת פולס החום" נעשה תחילה בפרדס מסחרי של אשכוליות בגנות בניסוי שהחל ב-1988 ונמשך 3 שנים. בתקופה ההיא פרדסים בשפלת החוף הושקו ב-750 מ"מ מים. השילוב של המדידה הישירה בעצים ביחד עם מודל מטאורולוגי הראה שהעצים מנצלים רק 60% מכמות המים המומלצת שלמעלה. בהמשך הניסויים הוא הראה שניתן להוריד את כמות המים ב-סדר גודל של כ-35% מבלי לפגוע ביבול האשכוליות. הממצאים שלו פורסמו והובאו בפני כנסים חקלאים בארץ והובילו להערכות חדשות של מנת ההשקיה בפרדסים. ב-1995 רב השטחים של פרדסים בשפלת החוף הושקו בכמות של כ-500 מ"מ ולא דווח על פגיעה ביבולים או באיכות הפרי. המעבר מהפרקטיקה של הרטבת כל נפח הקרקע להרטבה חלקית (השקיה בטפטוף) העלה את השאלה של עד כמה אפשר לצמצם את נפח הקרקע הרטוב מבלי לפגוע פגיעה רצינית ביכולה העץ לקלוט מים. בעבודות מאוחרות יותר, יחזקאל בחן בהדרים, באבוקדו ובכותנה את הקשר בין ההתנגדות ההידראולית של הצמח ותכולת המים בקרקע ומצא שהרטבה חלקית לא מבוקרת מעצימה את עקת המים בצמח. היישום הפרקטי של ממצאיו אלה תרם רבות לחידושים שנעשו בטכנולוגיה של ההשקיה במשק בישראלי.
את הטכנולוגיות החדשות הוא יישם גם ביערות בארץ ובחו"ל על מנת ללמוד מאזן מים של יער תחת תנאי אקלים שונים. תוצאות המדידות הרציפות של מאזני מים ביערות באזורים שונים סייעו ליערנים בקבלת החלטות בנושאים כגון צפיפות נטיעה, מועדי גיזום והיקף הגיזום.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

1988 - 1990 מנהל הקורס הבינלאומי להשקיה
1990 - 1995 מרצה אורח במחלקה לקרקע הפקולטה לחקלאות
1993 - 1995 יו"ר ועדת היגוי של המדען הראשי, למחקר ופיתוח בנושאי מים והשקיה
1994 מנהל מדעי של המרכז ללימודי חקלאות באוניברסיטה החקלאית של סין בביג'ינג
1995- 1997מנהל המחלקה למטאורולוגיה חקלאית והשקיה במכון לקרקע ומים; יו"ר ועדת שיפוט למחקרים על מים וקרקע יזומים ע"י המדען הראשי
1996 פרס יוקרתי מטעם מועצת העם של סין הוענק לו על פעילותו המדעית באוניברסיטאות בסין
1997- 2000 ציר יועץ למדע וטכנולוגיה בשגרירות ישראל בביג'ין , סין
2001 - 2004 מנהל המכון למדעי הקרקע המים והסביבה, מינהל המחקר החקלאי
2003 –2005 חבר ועדת שיפוט של "נאטו", בריסל, בנושאי אקולוגיה וסביבה

הפרישה לגמלאות

בשנת 2005 פרש לגמלאות. פעילותו התפרסה בשלשה מישורים: השתתפות במחקרים של קבוצתו במכון בעיקר בנושאי אקלים וצריכת מים, קשרים הדוקים עם אוניברסיטאות בסין לעידוד קשרי מדע בין חוקרים סיניים וישראלים. כ"כ הוא שימש בתפקיד מעריך של דוחות והצעות מחקר של לשכת המדען הראשי, משרד החקלאות.

יחזקאל כהן נפטר בשנת 2022.

ערכה עמליה ברזילי, דצמבר 2011

מעודכן לתאריך: 11/04/22 12:02
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר