En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

בורוניה חרוקה 'שרקס ביי'
Boronia crenulata'Shark'sBay'

סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי

משפחה: פיגמיים   Rutaceae
מוצא: מערב אוסטרליה
Boronia crenulataהסוג בורוניה כולל 95 מינים של שיחים שמרביתם אנדמיים לאוסטרליה.  רק מין אחד מוצאו בקלדוניה )קבוצת איים בדרום מערב האוקיינוס השקט, מזרחית לאוסטרליה וצפונית לניו זילנד).  באוסטרליה גדלים מיני הבורוניה על מגוון רחב של קרקעות  ובתנאי אקלים שונים. ישנם מינים עמידים במיוחד לחום ואחרים המותאמים לאקלים אלפיני.  לכל המינים מערכת שורשים עדינה, והם נוטים  לגדול בסבך צמחי. למרבית מיני הבורוניה עלווה בעלת ריח ארומטי. מועד הפריחה של המינים השונים נע בין סוף החורף לתחילת האביב, כאשר האינדוקציה לפריחה מתקבלת משילוב של אורך יום וטמפרטורה: התקצרות היום בסתיו ו- 15-6 מעלות צלסיוס טמפרטורות לילה, הנחשבות נמוכות.
בשנת 2001 הבאתי לארץ מקליפורניה צמח אחד של בורוניה חרוקה 'שרקס ביי'  והוא המקור לצמחים הגדלים כעת בארץ. צמחי בורוניה ממינים וזנים אחרים, מוכרים למגדלי הפרחים כצמחים מפונקים, הגדלים על קרקעות בעלות pH  חומצי וכצמחים הדורשים קור על מנת לפרוח. מוצאו של מין זה הוא במערב אוסטרליה, צפונית לעיר פרת', מאזור מפרץ שרק (ומכאן שם הזן הגנני). הצמחים גדלים שם סמוך לחוף הים ועל קרקעות בסיסיות. רמז נוסף להתאמתו לתנאי הארץ יש בכך שהצמח גדל בהצלחה כבר עשרות שנים בגינון של קליפורניה.
זהו שיח בינוני ירוק-עד, הגדל לגובה ולרוחב 1 מ'. חלקו התחתון של השיח מעוצה ואילו ענפיו המסועפים עשבוניים וצפופים. העלים קטנים וארומטיים וצבעם ירוק בהיר. ריחם מזכיר ליקוריץ, לכל אוהבי הריח המיוחד הזה.  ריח העלים עולה כאשר ממוללים את העלים או אפילו אם רק מנענעים  קלות את הענפים. הפרחים בעלי 4 עלי כותרת, דמויי כוכב קטן וצבעם וורוד. הפריחה שופעת במיוחד בסוף החורף-תחילת האביב אך נמשכת טיפין טיפין כל השנה.

תנאי גידול

Boronia crenulataצמח הבורוניה מתאים לשתילה בתנאי אור מלא. אפשר לשתול גם בשמש מלאה אך אני ממליצה על פינה עם הצללה קלה או בצל חלקי של עצים. צמחים ממין זה נשתלו בתנאי שמש מלאה לפני 6 שנים בחלקת האקלום במכון וולקני, והם גדלים ופורחים, אולם ניתן לראות עליהם, שתנאים של צל חלקי, היו מיטיבים עימם.  אפשר לשתול  ברוב חלקי הארץ  למעט אזורי הארץ היבשים- הערבה והנגב. הצמח מתאים במיוחד  לאזורי הארץ הגבוהים, מאחר ועמיד לטמפרטורות של עד מינוס 6 מעלות, ונהנה מלילות קרירים.  ואז מומלץ לשתול בתנאי שמש מלאה. בתנאים אלו תתקבל פריחה שופעת כל השנה.
הבורוניה תגדל בקרקעות מנוקזות, מועשרות בחומר אורגני. לכן, מומלץ להוסיף קומפוסט לבור השתילה ולחפות ברסק עץ או קש את בית השורשים. החיפוי תורם להורדת הטמפרטורה באזור בית השורשים, פעולה חשובה במיוחד בסוג בורוניה. נדרשת השקיה סדירה, אך כדאי לזכור שבתנאי צל חלקי, אפשר להקטין את כמות המים מאחר שגם ההתאדות קטנה. כדאי להוסיף קומפוסט פעם בשנה, ואם העלים מצהיבים, מומלץ להוסיף ברזל בצורת סקווסטרין בהשקיה על מנת להוריק את העלים.  קצב הגידול של השיח בינוני והוא אינו זקוק לגיזומי עיצוב מיוחדים. במידה שרוצים לחדש את הצמח, המועד המומלץ לגיזום הוא האביב, לאחר  הפריחה.

שימוש בגן

צמח בעל מופע יציב המתאים הן לשתילה בקרקע והן לשתילה במיכל.  כאשר יישתל במיכל, מומלץ להציבו  ברחבת הכניסה, בפטיו, ליד הבריכה או באדנית. גם כשהפריחה לא שופעת, לצמח מופע נאה.  בקרקע, מומלץ לשתילה בחזית של שיחייה, בערוגה פורחת, לאורך שביל כניסה לבית,  למרגלות גדר אבן.  ניתן ומומלץ לקטוף ענפים פורחים ולשים באגרטל מים כי חיי המדף של הפרח הקטוף הם כ - 10 ימים.  כיום משמש מין זה במספר משתלות לפיתוח כצמח עציץ פורח ליצוא.
עשרות צמחים נשתלו במשק שלי, במושב סתריה, בשטח חקלאי, במטרה לשווק ענפים פורחים לסידורי פרחים. הצמחים גדלים בתנאי שמש מלאה, על קרקע קלה ומנוקזת היטב  והשקיה קבועה כבר כעשור שנים, ללא טיפול מיוחד וללא מזיקים. לפיכך, כאשר תנאי הגידול מיטביים, אפשר לשתול בשמש מלאה.

ריבוי

הריבוי וגטטיבי בלבד. משרישים ייחורים מעוצים למחצה בסתיו, בעיקר בחודש אוקטובר ונובמבר, בשולחן השרשה, בעזרת הורמון השרשה ותחת ערפל. השרשה מתקבלת כעבור כחמישה שבועות. משתלת משיח בצור משה מתמחה בריבויי זן זה, ומשווקת שתילים למשתלות בארץ.

מעודכן לתאריך: 18/11/10 08:44
טבלת עלויות
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר