En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

<


תולדות חיים

ג'רי נולד בשנת 1929 בלונדון שאנגליה. בעקבות מלחמת העולם השנייה עבר עם משפחתו להתגורר באזורים הכפריים של וולס. בוולס למד בביה"ס היסודי והתיכון והתחיל לעבוד כחקלאי בחוות הכפר. לאחר המלחמה חזרה משפחתו ללונדון ולאחר מספר שנים חזר אל משפחתו. בלונדון עסק בהורטיקולטורה וקיבל מלגה מאוניברסיטת רידינג. לאחר סיום התואר ראשון המשיך לימודיו לתואר דוקטור בנושא: "השפעת אקלים על תצרוכת המים ויבולים חקלאיים" אותו סיים באוניברסיטת רידינג . בשנת 1958 עלה לישראל והתקבל לעבודה לתחנת הניסיונות ברחובות באגף לקרקע ומים שהיה בניהולו של ד"ר רובין ז"ל.

הישגים מדעיים

ג'רי עסק בהרבה נושאים מטאורולוגיים, כולל חקר ההתאדות משטחים חקלאיים. עבודות אלו היו והנן חשובות לקביעת כמויות ההשקיה בחקלאות. הוא היה מהאנשים שהכניסו את הגיגיות לשימוש בחקלאות כבסיס לקביעת כמויות השקיה. כמו כן הוא חקר התאדות מאגמים ובריכות – מחקרים שהניבו את הערכים שבשימוש בתכנון הידרולוגי היום בארץ. בהתאדות בארץ ברור שהגורם החשוב ביותר הינו קרינת שמש. ולכן קרינת שמש היה הנושא שבו הוא התמחה.

בתחילת שנות ה- 90, לפני יותר מחמש עשרה שנה, ג'רי שם לב לעובדה שמדידות קרינת השמש (שנעשו על ידו לקביעת שעור ההתאדות ממשטחי מים) הינם במגמת ירידה בישראל ובארצות אחרות בעולם. ג'רי היה ער לחשיבות הרבה של התופעה והחל מ-1992 פרסם תוצאות של מחקר אחרי מחקר על הנושא. מחקריו של ג'רי כללו איסוף של מאגרי נתונים מאזורים שונים בעולם וניתוחם. חוקרים רבים בעולם התייחסו למחקרים האלה בספקנות ובלעג, בעיקר בהשפעת הקונסנזוס בעולם שהשינוי האקלימי החשוב הוא התחממות הנובעת מהעלייה בריכוז גזי "חממה" באטמוספירה, ואילו התופעה שג'רי הצביע עליה עשויה להוביל להתקררות יותר גדולה מההתחממות.

בחמש השנים האחרונות התחולל מהפך בנושא שהתחיל במאמר סקירה של סטנהיל וחוב' שהתפרסם ב-2001 ובעקבותיו הוא יזם ב-2004 ישיבה מיוחדת בכנס השנתי של ה-AGU (American Geophysical Union) שהוקדש לנושא. היום העבודות של ג'רי סטנהיל הם אבן היסוד לכיוון חדש במדע שינויי האקלים הנקרא Global dimming and brightening.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

- ניהל את המחלקה למטרואלוגיה חקלאית במשך השנים 1963-1978

- ניהל את המכון לקרקע ומים בשנים: 1977-1980

- היה חבר הועדה הפרופסיונאלית של המינהל 

- היה עורך ראשי של העיתון Irrigation Science בשנים 1974-1996

- היה עורך סדרת הספרים Advances in Biometeorology בשנים 1992- 1998

בשנת 1968בשנת השבתון בארה"ב עבד במרכז המחקר של האנרגיה האטומית של ארה"ב והיה שותף לתוכנית "השלום האוטופית", של אייזנהאור וסטרוס במזרח התיכון. התוכנית הייתה הפיכת מדבר סיני לשטח תעשייתי וחקלאי מושקה המבוסס על שימוש באנרגיה אטומית להתפלת מים וייצור דשנים כדי שייהנו ממנו כל עמי האזור כשהשלום ישרור במחוזותינו.
פרופסור ג'רי סטנהיל לימד אגרו מטראולוגיה באוניברסיטאות ירושלים ותל-אביב בשנת 1972 נבחר פרופ' ג'רי סטנהיל כחוקר השנה של מינהל המחקר החקלאי. האתגר האישי של פרופ' ג'רי סטנהיל היה מחקר ווהדרכה ללא סייגים של תקציב. השקפת עולמו היא "האמת המדעית לטובת החקלאות".

הפרישה לגמלאות

ג'רי פרש לגמלאות בשנת 1994 מאז הוא ממשיך לעסוק כמתנדב במחלקה למטראולוגיה חקלאית בנושאי שינוי האקלים, במיוחד שינוי משטר הקרינה הגלובאלי והמשמעות לחקלאות.
בשנת 2008 זכה בפרס על המאמר המפורסם שלו ב-Journal of Irreproducible Results שבו הוא הציע שבמקום להדפיס מאמרים על התאדות על נייר, נשתמש בנייר לכסות את כל מאגרי המים ע"מ לשנות את האלבדו ולהוריד את קצב ההתאדות. בשנת בצורת כמו השנה דרושה מחשבה יצירתית בנושא חסכון במים. ג'רי תמיד מפתיע ברעיונות. ג'רי לא מתמטיקאי במקצוע, אך הרצון שלו להגיע לביטויים מתמטיים פשוטים אך מבוססים היטב בהבנת העולם מסביבנו הניב מספר רב של עבודות שימושיות (כולל נוסחאות) שלמרות שהתפרסמו מזמן עדיין נמצאים בשימוש.

נפטר בשנת 2019.


ערכה עמליה ברזילי, 2009

מעודכן לתאריך: 08/03/22 08:04
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר