תולדות חיים
רבקה ברקאי נולדה בשנת 1924 בתל אביב. ב-1942 סיימה את לימודיה התיכוניים בגימנסיה "הרצליה", והחלה בלימודי הביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1949 קיבלה תואר מוסמך, בבוטניקה, ובשנת 1956 קיבלה תואר דוקטור, עבור עבודת מחקר בנושא "הפטריות הנישאות באוויר בישראל". בשנת 1956 התקבלה כפיטופתולוגית במחלקה לאחסון פירות וירקות, בניהול ד"ר ליטאואר-לטר, בתחנה לחקר החקלאות, לימים מרכז וולקני, מינהל המחקר החקלאי.
הישגים מדעיים
עבודותיה של פרופ' ברקאי-גולן התמקדו בביולוגיה של פטריות הגורמות למחלות הפרי והירק הקטופים, במנגנון עמידות הפרי למחלה ובפיתוח דרכים שאינן כימיות לדיכוי המחלות.
מחקריה תרמו לפריצת דרך בשטח האנזימים המעורבים בהתפתחות המחלה. השימוש במוטנט בלתי מבשיל של עגבנייה, שאינו מייצר את האנזים פוליגלקטורונאז במהלך התפתחותו, נתן תשובה חד-משמעית באשר למקור האנזים בפרי-המודבק ולהבהרת מקור האתילן ומסלול הסינתזה שלו בפרי הנגוע.
מחקריה כוללים את לימוד עמידותו של הפרי בפני התקפת הפטרייה וקביעת הקשר בין העמידות ורמת הפעילות הפקטוליטית ההתחלתית בפרי. היא הראתה לראשונה את כושרם של לקטינים לדכא את צמיחת הפטריות הפתוגניות והצביעה על היצמדותם הספציפית לדפנות של תאי הפטרייה כאמצעי יעיל ללימוד הרכב דופן התא ולקלסיפיקציה של פטריות ושמרים.
רבקה ברקאי-גולן הינה חלוצה בחקר הקרינה המייננת כאמצעי להארכת חיי הפרי והירק. במחקריה חתרה להפחתת מנת הקרינה היעילה עד מתחת לסף הנזק לפרי – מטרה שהושגה על ידי שילוב עם אמצעים כימיים ואמצעים פיסיים אחרים, כגון טיפולי חום או אווירה מתואמת בתוך עטיפות פולימריות, מחקרים שזכו לציטוט בינלאומי רב.
פרסמה מעל ל-200 מאמרים בעיתונות המדעית (כ- 160 בעיתונות הבינלאומית, כ-40 בעיתונות המקומית).
כן פרסמה 12 פרקים וסקירות מדעיות וחיברה ספרים אחדים:
1. Food Preservation by Modified Atmospheres (1990), CRC Press, USA . יחד עם פרופ' מ. קלדרון
2. Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables, Development and Control (2001), Elsevier, Amsterdam.
3. Annotated Check-list of Postharvest Fungal Diseases of Fruits and Vegetables in Israel, 2nd edition (2002).
4. Mycotoxins in Fruits and Vegetables (2008) Elsevier, Academic Press.יחד עם פרופ' נ. פסטר
5. Irradiation for Quality Improvement, Microbial Safety and Phytosanitation of Fresh
Produce (2017), Elsevier, Academic Press עם ד"ר פיטר פולט
6. מחלות הפרי והירק הקטופים (1997), הוצאת מרכז וולקני.
תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:
במהלך עבודתה זכתה למילגות ומענקי מחקר מטעם המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, המועצה לפרי הדר, מועצת התמר, מועצת הירקות, קרן מנכ"ל המחקר החקלאי, הקרן הדו-לאומית למחקר ופיתוח ארה"ב-ישראל, והקרן CDR. החל מ-1978 נתנה את הקורס לפתולוגיה של הפרי והירק הקטופים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, ב-1983 התמנתה לפרופסור חבר באוניברסיטה העברית, ב-1987 צויינה ל"מורה מצטיינת של הפקולטה", ב-1989 התמנתה לפרופסור מן המניין של האוניברסיטה העברית.
השתתפה, אירגנה ונתנה הרצאות פתיחה בכנסים וסמינריונים בארץ ובחו"ל, בין היתר באוסטרליה, איטליה, אנגליה, ארה"ב, בלגיה, ברזיל, גרמניה, דרום אפריקה, הולנד, הונגריה, וונצואלה, יוון, יפן, פורטוגל, צרפת, והייתה נשיאת הסימפוזיון איטליה ישראל.
רכשה מוניטין בינלאומי בשטח המחלות לאחר הקטיף. מונתה לחברת מערכת של העיתון הבינלאומי למיקוטוקסינים בהולנד. השתתפה וכיהנה כיושבת ראש בוועדות ישראליות ובינלאומיות, הייתה יושבת ראש הוועדה הישראלית לחקר הקרינה, יושבת ראש החוג למיקרוביולוגיה במכון לטכנולוגיה ואחסון תוצרת חקלאית, יושבת ראש הוועדה לטכנולוגיה של מזון של הקרן הדו-לאומית אמריקה ישראל BARD, נציגת משרד החקלאות בועידה הבינלאומית להקרנת מזון בג'נבה וחברה בצוות ההיגוי של הוועדה העולמית של מזון מוקרן של FAO/IAEA/WHO.
הפרישה לגמלאות
בשנת 1989 פרשה פרופ' רבקה ברקאי-גולן לגמלאות, אך המשיכה את מחקריה עד לשנת 1992.