En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

אוג x 'גילת'
Rhus x 'Gilat'

סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי

משפחה: אלתיים  Anacardiaceae
מוצא:  הזן 'גילת' הוא מכלוא גנני.

הסוג  אוג כולל כ- 200 מינים של שיחים או עצים דו-ביתיים (צמחי זכר נפרדים מצמחי נקבה), בעלי שרף חלבי או בלתי צבעוני. הם כוללים הן מינים ירוק-עד והן מינים נשירים ומוצאם באזורים הממוזגים והסובטרופים. חלק מהמינים רעילים לאדם ולבעלי-חיים. המינים החשובים לגינון הם המינים הנשירים שלפני השלכת העלים מקבלים צבעי-שלכת אדומים או Rhus x 'Gilat'כתומים, בגוונים בלתי נשכחים.  בארץ  גדל בר אוג הבורסקאים (R. coriaria)   והמין הנפוץ בגינון בארץ הוא אוג חרוק   R. crenata.
אוג 'גילת' הוא מכלוא  בין  אוג לפטודיקטיה (R. leptodictya) ואוג חרוק, מוצא שני המינים בדרא"פ וגילינו אותו בחלקת ניסיון שלנו. בשנת 1994 שתלנו  בשיתוף עם פבלו, מנהל משתלת קק"ל בגילת חלקת ניסיון  בכניסה הדרומית של קרית -גת. בחלקה רצינו  לבחון את  התאמת המין אוג לפטודיקטיה לתנאי האזור, והצמחים שנשתלו שם גודלו  מזרעים שנאספו  מאוג לפטודיקטיה. כידוע, מרבית מיני האוג הם צמחים חד-מיניים, ולכן ברור שההפריה חייבת להיות מצמח אחר, זיכרי, בדרך כלל מאותו מין. לפעמים חלה הפריה ע"י מין אחר, שהרי כך נוצרים מכלואים בטבע. מתוך אוכלוסיית צמחי  אוג לפטודיקטיה  שנשתלה, צמח אחד היה שונה ודומה במספר תכונות גם  לאוג חרוק  שכנראה היה ההורה הזכרי. התקבל מכלוא בין מיני, הדומה בתכונותיו לשני מיני ההורים. המין אוג לפטודיקטיה שהוא עץ בגובה בינוני בעל עלים בגודל בינוני ,והמין אוג חרוק שהוא שיח גדול ומתפשט, זוחל על הקרקע וגם מטפס על כל מה שנמצא סביבו, משתרש במפרקים ובמשך הזמן יכול לכסות שטחים נרחבים, בעל עלים קטנים. המכלוא הוא שיח ירוק עד שיכול להגיע עד 3-4 מטר גובה  ו3-2  מטר רוחב. בעל אופי צמיחה זקוף בדומה לאוג לפטודיקטיה עם צימוח ענפים צדדיים  קשתיים, בדומה לאוג חרוק, אולם פחות מתפשט, אינו זוחל על הקרקע כמו החרוק ויותר קל לתחום אותו. העלים מסורגים, מנוצים בעלי 3 עלעלים תלתניים. אורך ורוחב העלה 8 ס"מ. העלים הם בגודל ביניים לשני ההורים. צבע העלים ירוק בהיר-רענן והוא ייחודי למכלוא ושונה מאוג חרוק שלעליו גוון כהה. הפרחים, כמו בכל מיני האוג, קטנים וכמעט לא נראים, והם זכריים. לצמחי אוג יש נטייה להפוך לפלשניים,  לצמח המכלוא יתרון בהיבט זה, שאיננו מייצר פרות וזרעים  ולכן לא יכול להפיץ את עצמו אלא רק בריבוי וגטטיבי מכוון.
בוועדה לשמות לצמחי נוי, נתנו לו את השם  אוג x 'גילת'  והריבוי שלו הוא וגטטיבי בלבד. משתלת קק"ל בגילת מרבה אותו ומפיצה לישובים ובסיסי צה"ל בדרום הארץ. 

שימוש בגן

אוג 'גילת'  מתאים לשתילה בשמש מלאה או צל חלקי. מתאים לכל סוגי הקרקע, כולל אדמות שוליים וטרשים ובלבד שתהיה מנוקזת. עמיד לטמפרטורות גידול גבוהות. בטמפרטורות נמוכות,עמיד עד  אפס מעלות צלסיוס, בחורף  2007/2008  הטמפרטורה בגינתי במושב סתריה  ירדה למינוס  7 מעלות צלסיוס וצמחי האוג x 'גילת' קפאו עד סמוך לפני הקרקע. בחודש אפריל הצמחים לבלבו מאזור בית השורשים, ותוך חודשיים צמחו למטר גובה ורוחב. אני Rhus_x_Gilaממליצה לשתול ללא חשש בכל אזורי הארץ.
 אוג x 'גילת'  הוא צמח חסכן במים ולאחר התבססותו בגן (שנה אחת לאחר השתילה). באזורים המקבלים החל מ 350 מ"מ גשם בשנה, ניתן לגדלו בגן ללא תוספת השקיה .
בשנת 1997 בפרויקט משותף עם מע"צ ועם פבלו, מנהל משתלת קק"ל בגילת שסיפק את השתילים, שתלנו עשרות צמחי  אוג x 'גילת'  בכביש בילו-רמלה, קרוב לכניסה לסתריה. הצמחים שם קיבלו השקיות עזר בשנה הראשונה לשתילה בלבד ומאז הם גדלים ללא תוספת השקיה, הם בעלי עלווה ירוקה מבריקה ורעננה כל השנה, בולטים במיוחד בימי הקיץ הלוהטים, הם מיפים את צידי הכביש. במושב סתריה שתלתי לפני כעשור, עשרות צמחים של אוג x 'גילת'  לאורך הכבישים בישוב ובמקומות בהם אין גינון אינטנסיבי. הצמחים קיבלו השקיה בדליים בשנתם הראשונה, ומאז, ללא תוספת השקיה הם מיפים את הישוב הודות לעלווה הרעננה והחיונית כל השנה.
מתאים לשתילה כגדר חיה, כחוצץ בין שכנים, כצמח מיסוך ובגינון ציבורי-עמיד לוונדליזם.  קצב הגידול של השיח מהיר. במידה ורוצים לבקר את גודל הצמח, המועד המומלץ לגיזום הוא באביב או בסתיו. הוא פחות אגרסיבי ומתפשט  מאוג חרוק, ויסתדר היטב בשולי הגן בזכות היותו חסכן במים. יכול לשמש כצמח גובל בין מבני המשק או לחילופין סמוך לבריכת השחייה. יכול לשמש גם כצמח מיכל או כצמח מעוצב על גזע וענפיו העליונים שמוטים כלפי מטה.

ריבוי

ריבוי וגטטיבי בלבד של ייחורים מעוצים למחצה בחודשי האביב והקיץ, בשולחן הריבוי ובעזרת הורמון השרשה. הייחורים משרישים תוך חודש ימים, והם רגישים לרקבונות.
שתלנים מוזמנים לקבל חומר ריבוי מצמחים השתולים במכון וולקני או בסתריה, בתאום איתי.

10.6.08

מעודכן לתאריך: 16/07/08 06:33
טבלת עלויות
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר