En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

 גלימנית אדומה
Megaskepasma erythrochlamys

סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי

Megaskepasma erythrochlamys

משפחה: קוציציים Acanthaceae
מוצא: דרום אמריקה, ברזיל, ונצואלה, קוסטה ריקה
שם עממי: Brazilian Red Cloak
הסוג גלימנית כולל מין אחד בלבד והיא גלימנית אדומה.
בשנת 1991 הבאתי ממשתלה בדרבן שבדרום-אפריקה, שם נמצא הצמח בגינון, מספר צמחים של מין זה (למרות שמוצאו בדרום-אמריקה).
צמח הגלימנית הוא שיח טרופי ירוק-עד מסועף וגדול, שגובהו ורוחבו יכולים להגיע ל- 2 עד 3 מטר. העלים נגדיים, תמימים, דמויי ביצה ואורכם מגיע ל- 30 ס"מ. צבעם ירוק בהיר וגודלם הרב משרים אוירה טרופית.
הפריחה מדהימה. התפרחת היא שיבולת מסיימת שאורכה מגיע ל- 30 ס"מ. הפרחים לבנים, קטנים ולא בולטים אולם הם מלווים בחפים בולטים בצבע אדום, אורכם כ- 4 ס"מ והם נשארים על הצמח מספר חודשים. כלומר, התפרחת המרשימה שאנו רואים מתקבלת בעצם מחפים ולא פרחים, ולכך יש יתרון. חיי מדף של פרח הם בדרך כלל מספר ימים בלבד. בהיביסקוס סיני הפרח חי על הצמח יום אחד ואילו פרחי הסחלב שהם יוצאי דופן ונחשבים למאריכי חיים ביותר, יכול הפרח להתקיים על הצמח חודשים רבים. בממוצע בעולם הפרחים, פרח בודד חי כשבוע ימים.
לעומת זאת, לחפים חיי מדף ארוכים ביותר ובזאת יתרונם. הפריחה בארץ מתחילה בסתיו, החל מחודש אוקטובר ונמשכת לתוך האביב עד חודש אפריל.
מוצאה של הגלימנית מוונצואלה שהיא מדינה טרופית, מסבירה מדוע הצמח רגיש לקור. מאידך, הוא עמיד עד 0 מעלות צלסיוס.

תנאי גידול

מתאים לשתילה בצל חלקי. בתנאים של שמש מלאה הצמח סובל מקרינת השמש ונראה צמא רוב שעות היום. גלימנית מתאימה לשתילה ברוב אזורי הארץ, בגינה מוצלת חלקית (למשל בקיר צפוני).
מומלץ לשתול בקרקע מנוקזת המועשרת בקומפוסט. גידולה יעלה יפה במיוחד בגינות הזוכות להשקיה ולדישון נדיבים. כאשר יש מחסור בחנקן, בעונת הגידול בפרט, מקבלים העלים גוון צהבהב עם נטייה לכלורוזה. הוספת דשן גורמת להורקת העלים, משפרת את קצב הצמיחה וגורמת לצימוח של עלים גדולים ומרהיבים בעלי אופי טרופי.
לגלימנית צימוח נמרץ ביותר ולכן חובה לגזום את השיח מדי שנה, בתום הפריחה (אפריל). בחודשי הגידול הראשונים אחרי הגיזום, כדאי לקטום את הענפים ובכך לעודד פריצה של ענפים נוספים. פעולה זו תקבע את כמות ושפע הפריחה מאחר וכל ענף מסיים בתפרחת. קיטומים מאוחרים ידחו את תאריך תחילת הפריחה ובכל מקרה אין לגזום או לקטום לאחר תחילת יוני, כי אז נאבד את הפריחה העתידית.
גלימנית מתאימה לשתילה בגן טרופי. נפוץ בגינון בפלורידה, הוואי, וקווינסלנד שבצפון מזרח אוסטרליה. במינהל המחקר החקלאי, בכניסה הראשית לבניין המשרדים של משרד החקלאות שתלתי לפני כ20 שנה צמח גלימנית והוא מפאר ביופיו את הכניסה. הצמח מתאים לשתילה בגינה באזורים מוגנים, ליד קיר, בפטיו מואר, לאורך קיר צפוני של בית, בכניסה לבית מתחת לגג או במיכל גדול באזור מוצל. העלים הגדולים ישתלבו בין העלים של הצמחים הטרופיים האחרים אולם התפרחות השופעות והבולטות, דווקא בעונת החורף, תהוונה גיוון.
אפשר לשלבו בשתילה יחד עם צמחי ברונפלסיה, הורטנסיה, מקייה נאה, פוקסיה ועוד.

ריבוי

הריבוי הוא וגטטיבי. משרישים ייחורים מעוצים למחצה בבית השרשה, בעזרת הורמון השרשה, במשך כל השנה. בחורף יש לחמם את המצע. בתנאים אופטימליים הייחורים משרישים בתוך כ- 5 שבועות.

מעודכן לתאריך: 15/08/09 19:05
טבלת עלויות
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר