En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

 


תולדות חיים

יגאל אלעד נולד בתל אביב ב-13.1.1952. בגיל שלוש עבר עם משפחתו מראשון לציון לרמת גן, ושם למד בבית-הספר היסודי "הלל" בשנים 1964-1958, ובבית-הספר התיכון "בליך" בשנים 1970-1965 במגמה ריאלית-ביולוגית.
שירת בצה"ל שירות חובה (1973-1970) ובמלחמת יום כיפור (1974-1973).

ב-1977 סיים את לימודי התואר הראשון בחוג להגנת הצומח של הפקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית בירושלים. ב-1978 סיים בהצטיינות את לימודי המוסמך במחלקה למחלות צמחים בפקולטה לחקלאות בהנחיית הפרופ' אילן חת, יעקב קטן ויגאל הניס. נושא העבודה היה "הדברה ביולוגית של Sclerotium rolfsii באמצעות Trichoderma harzianum".

את עבודת הדוקטורט באותו מוסד ביצע ב-1983-1979 בהנחיית פרופ' אילן חת. נושא העבודה: "מנגנון ההדברה הביולוגית של פטריות קרקע פתוגניות לצמחים באמצעות Trichoderma harzianum ".

את הבתר-דוקטורט ערך כמדען אורח במחלקה לבוטניקה ומחלות צמחים באוניברסיטה של מדינת קולורדו עם הפרופ' המנוח Ralf Baker, בנושא: האינטראקצייה של חיידקי פסאודומונס עם פטריות מהסוג פוזריום
(1984-1983). בהמשך חקר בפקולטה לחקלאות ברחובות, במחלקה למחלות צמחים ומיקרוביולוגיה, את ההדברה הביולוגית של פיתיום על-ידי חיידקים (1985-1984).

החל מ-1985 היה חוקר במכון וולקני, במחלקה לפתולוגיה של צמחים במכון להגנת הצומח.

הישגים מדעיים

מחקריו של פרופ' אלעד תרמו רבות בתחום של מחלות צמחים, ובייחוד בהדברה תרבותית וביולוגית של מחלות צמחים, הפיזיולוגיה של הצמח החולה, הדברה משולבת של מחלות נוף והשראת עמידות בצמחים.

כבר במסטר ובדוקטורט נודע במחקרי ההדברה הביולוגית (נגד מחלות המועברות בקרקע) בשדה ובחקר מנגנוני ההדברה, ובהמשך, במינהל המחקר החקלאי, מצא וביסס תבדיד חדש של טריכודרמה נגד מחלות נוף אשר נרשם כפטנט ברחבי העולם והורשה לשימוש כתכשיר הדברה במדינות רבות (תכשיר "טריכודקס", חב' מכתשים). המחקר (עם ד' שטיינברג) ליישום הדברה ביולוגית-משולבת הניב מערכות תומכות-החלטה.

אלעד היה הראשון לבסס השראת עמידות באמצעות טריכודרמה, ומאז תוארה השראת עמידות גם באמצעות מדבירים ביולוגיים נוספים, יסודות הזנת הצמח, טיפולים פיזיקליים כמו חימום בית השורשים, מיקרואורגניזמים אנטומופתוגניים ועוד (עם א' ירמיהו, מ' בר, ד' מנט ועוד). מאוחר יותר אופיינו גנים מעורבים בצמחים.
מחקריו האחרונים הובילו למסחור תכשירי השראת עמידות בתיווך יחידת "קידום" (עם א' גרבר ומ' אורן-שמיר).

אפיון מחלות נוף והתמודדות עימן, בצד לימוד מעמיק של הפתוגנים, הביאו ליישום הדברה משולבת של מחלות נוף, בעיקר בגידולים חסויים. המחקר במחלות נוף כלל מאקרו- ומיקרו-אלמנטים וטיפולים תרבותיים משולבים עם הדברה כימית. כמו כן, נחקרה העמידות של גורם המחלה (Botrytis cinerea) לפונגיצידים, בייחוד בהקשר של שינויי אוכלוסיות בחממות ובכרמים. נמצאה אפילו עמידות לשלושה פונגיצידים יחדיו (עם נ' קורולב ות' קטן).

נוסף על עובש אפור, התמחה פרופ' אלעד גם בהדברה משולבת של כשותיות וקימחונות ובהתמודדות איתם בגידולים שונים.

ב-1988 הוכתר כחוקר השנה במכון וולקני, וב-2018 זכה בפרס מפעל חיים במכון.
ב-2010 קיבל את פרס עמית החברה האמריקאית למחלות צמחים.

הוא פרסם למעלה מ-210 מאמרים ומאמרי סקירה בעיתונים בין-לאומיים מבוקרים וכן 56 פרקים בספרים, מעל 110 מאמרי כינוסים ומעל 420 תקצירים בכנסים; ערך יותר מ-20 ספרים, ובכללם שני ספרים מובילים בנושא הפטרייה הפתוגנית B. cinerea.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו

תפקידים

2002-1998: מנהל המחלקה לפתולוגיה של צמחים;

2011-2002: מנהל יחידת מחלות צמחים במרכז למו"פ של הגנת הצומח עם השפעות מוגבלות על סביבה וצרכנים ב-Istituto Agrario/S. Michele all'Adige, Trentino, Italy;

2015-2006: מנהל מדעי של מו"פ ערבה תיכונה וצפונית, תמר;

2009: מינוי כפרופסור מלא באוניברסיטה העברית בירושלים;

2017-2014: מנהל המכון להגנת הצומח במינהל המחקר החקלאי

שבתונים

1992: היה במוסד המחקר DLO-IPO בווכנינגן, הולנד, וערך מחקר על בקרת נביטה, הדבקת צמחים והנבגה של הפטרייה הפתוגנית Botrytis cinerea עם ד"ר Nycle J. Fokkema וד"ר Jürgen Köhl.

2003-2002: היה ב-Birkbeck College, University of London וחקר את האינטראקצייה בין צמחים מאכסנים, מדביר ביולוגי, פתוגן והמיקרופלורה עם ד"ר Jane L. Nicklin Faull, ד"ר Simon Baker ופרופ' Paul Bridge.

בתקופה הנ"ל שהה גם באוניברסיטת לינקולן בניו זילנד ללימוד מולקולרי של מיקופרזיטיזם.

הוראה

מ-1978 היה מורה בקורסים לתואר מוסמך בפקולטה לחקלאות (בין היתר: "היבטים אפידמיולוגיים וסביבתיים של התפתחות מחלות צמחים ובקרתן"), וכן בארגון הים תיכוני בסרגוסה (ספרד), ב-CORPOICA (בוגוטה, קולומבייה), באוניברסיטת נוישאטל בשווייץ ועוד. הרצה פעמים רבות בקורסים של שה"מ וסינדקו, הנחה יותר מ-50 תלמידי מוסמך, 17 תלמידי דוקטורט ועשרה מדענים אורחים, וכל זאת בנושאי הדברה תרבותית, ביולוגית ומשולבת של מחלות צמחים.

פעילויות נוספות

שימש נשיא ונשיא כבוד בעמותה הישראלית למחלות צמחים;

ריכז פעילויות מדעיות בארגון הבין-לאומי להדברה ביולוגית (IOBC) והיה אחראי לקבוצה של מחלות צמחים בארגון זה;

ארגן כנסים מדעיים (מקומיים ובין-לאומיים) רבים בישראל וברחבי אירופה בנושאי הגנת הצומח, מחלות צמחים, הדברה ביולוגית ועוד;

הרצה כמרצה מוזמן או מבחירה ושימש בוועדה המדעית וכיו"ר ישיבות בכנסים רבים;

אלעד ניהל את נושא השמות העבריים של מחלות צמחים בשיתוף האקדמיה ללשון העברית. נוסף על קביעת כללי העברית בנושא, והשימור והדיוק בשמות קיימים, הוא אחראי לשמות חדשים רבים של מחלות ולעדכון רשימות המחלות בלמעלה ממאה גידולים חקלאיים וצמחי יער. כל זאת מטעם העמותה למחלות צמחים.

הפרישה לגמלאות

יגאל אלעד פרש לגמלאות בשנת 2019, ומאז הוא ממשיך לעסוק במחקרים נבחרים במסגרת המכון להגנת הצומח, ובכלל זה השראת עמידות כנגד מחלות צמחים ופרוקי רגליים ויישום מסחרי של משרנים.

ערכה עידית סופר, אוקטובר 2022 

 

 

מעודכן לתאריך: 06/10/22 09:08
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר