En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

עדנה נולדה בתל אביב בשנת 1946. את לימודיה החלה בביה"ס היסודי "אחד העם". סיימה את לימודי התיכון "עירוני א" במגמה ביולוגית. לאחר שירות צבאי כרשמת בבית דין צבאי, החלה את לימודיה האקדמיים בשנת 1966. סיימה את התואר B. Sc. באוניברסיטה העברית בירושלים בחוג לביולוגיה, במגמות ביוכימיה-מיקרוביולוגיה. לאחר מכן עבדה כמורה להכנה לבחינות בגרות בביולוגיה ובכימיה בבתי ספר אקסטרניים. בשנת 1969 התקבלה לעבודה כמהנדסת - עוזרת מחקר במחלקה לאחסון במכון וולקני ברחובות. בזמן עבודתה כעוזרת מחקר המשיכה ללימודי מוסמך בפקולטה לחקלאות ברחובות. בשנת 1977 סיימה את התואר M.Sc. במגמת הורטיקולטורה. נושא העבודה: "פעילות עמילאז וצלולאז באבוקדו אחרי הקטיף", בהדרכתם של ד"ר יורם פוקס ופרופ' מינה נדל שיפמן. שנה לאחר מכן קיבלה חופשה ללא תשלום מוולקני על מנת לנסוע ללימודי דוקטורט בארה"ב. בשנת 1982 קיבלה את התואר .Ph.D מאוניברסיטת מרילנד במגמת הורטיקולטורה. נושא העבודה: "השפעת איכות זרעי מילון, הזדקנות מואצת, קליפת הזרעים, ותנאים אנארוביים על נשימה אירובית ואנארובית במהלך נביטת זרעי המילון." העבודה נעשתה בהדרכתו של ד"ר טימות'י ונג.
עם סיום לימודיה בארה"ב חזרה עדנה לארץ להמשך עבודה בוולקני, והתקבלה כחוקרת מן המניין במחלקה לאחסון.

הישגים מדעיים

עדנה החלה עבודתה כמהנדסת מחקר במעבדתו של ד"ר יורם פוקס במחלקה לאחסון. במהלך עבודתה ובעבודת המסטר שלה על הבשלת אבוקדו, התמחתה בתפקיד האתילן בהבשלה. לימוד האתילן באותם ימים כלל עבודה עם מכשיר גז כרומטוגרף (GC), שהיה בזמנו היחידי בכל מכון וולקני, כאשר הדלקת הגלאי FID נעשתה עם גפרור.
ב-1982 לאחר חזרתה כחוקרת למחלקה לאחסון, המחקר הראשון שבו התרכזה היה בלימוד תהליכים אנארוביים שהתרחשו בתהליך הפגת העפיצות באפרסמון. הידע שרכשה במהלך לימודי הדוקטורט החיש את תנופת העבודה במחלקה בלימוד תפקיד המטבוליטים האנארוביים, אצטאלדהיד ואתנול. היא הכניסה למחלקה תחום חדש של לימוד תהליכים אנארוביים שמתרחשים בפירות ותפקידם בהבשלה, בהפגת עפיצות, בהזדקנות ובתנאי אחסון שונים, כמו אווירה מתואמת ומבוקרת. לימוד המטבוליטים האנארוביים התאפשר בגלל שימוש ב-GC עם קולונה חדשה מותאמת לאצטאלדהיד.
במשך השנים היא התמקדה בתפקיד אצטאלדהיד ואתנול בהבשלה בפירות שונים וזכתה לקבל כמה מענקים בין-לאומיים מטעם BARD, CDR ו-IS-UKRAINE. המחקרים כללו השפעת אצטאלדהיד ואתנול על ארומה וטעם בפירות וכן על האפקט הפונגצידי של אצטאלדהיד (שהוא מטבוליט טבעי) למניעת רקבונות בפירות שונים, כולל ענבים והדרים. בנוסף עדנה התמחתה בטיפולים אנארוביים עם אווירה מעוטת חמצן או מעושרת בפד"ח, כדי לשפר את איכות הפירות השונים. במחקריה היא הראתה כי המטבוליטים האנארוביים גרמו להפחתה באתילן, דבר שמנע הופעת נזקים והאריך את חיי האחסון של הפירות. את הידע שצברה בטיפולים למניעת נזקים בתפוחים ניסתה ליישם גם במדינות אחרות: בניו זילנד, בקליפורנייה, בקזחסטאן ובאוקראינה.
במהלך השבתון שעשתה באוניברסיטת דייוויס, בשנת 2018, התמחתה עדנה בלימוד ייצור נדיפים ארומטיים בפרי בעזרת מכשיר GCMS. כאשר חזרה למחלקה בוולקני שכנעה את חוקרי המחלקה בנחיצות מכשיר כזה למחלקה. היא לימדה את חברי המחלקה כיצד להשתמש במכשיר ובתוכנות השונות. היום כמעט כל חברי המחלקה משתמשים במכשיר הנהדר הזה, דבר שנתן דחיפה עצומה למחלקה בחקר הנדיפים הארומטיים בפירות, בירקות ובעלי מאכל שונים.
במהלך שנות המחקר עדנה נתנה הרצאות רבות בכנסים ברחבי העולם. היא פרסמה מאמרים רבים באנגלית ובעברית על טכנולוגיות אחסון ועל תהליכי הבשלת פירות סובטרופיים שכללו: אבוקדו, מנגו, הדרים, בננה, אפרסמון, תמר, פסיפלורה, ליטשי; ופירות נשירים שכללו: תפוח, אגס, אפרסק, נקטרינה, ענבים, קיווי.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:


• בשנים 2002-1999 ניהלה את המחלקה לאחסון.
• השתתפה בוועדות שונות של המדען הראשי של משרד החקלאות ושל תוכנית BARD.
• מעריכה קבועה של מאמרים בירחונים בין-לאומיים שונים.
• השתתפה כמארגנת וכמרצה בקורסים רבים לארצות מתפתחות, כולל וייטנאם, תאילנד, מאוריציוס, מטעם משרד החוץ (מש"ב) ומשרד החקלאות (סינדקו), בתחום של הטיפול בתוצרת חקלאית טרייה לאחר הקטיף.

הפרישה לגמלאות

עדנה פרשה לגמלאות בשנת 2014.
מאז הפרישה המשיכה להוביל קורסים בחו"ל בתחום טיפול בפרי לאחר הקטיף, מטעם מש"ב-סינדקו, בארצות שונות כולל הודו, גאורגייה, אוקראינה. ממשיכה להיות מעריכה של מאמרים בירחונים בין-לאומיים שונים.
עדנה מרצה כבר למעלה מ 4 שנים, בחברת אגרוסטדיס לסטודנטים זרים, בנושא טיפול בפרי אחרי הקטיף.

ערכה עמליה ברזילי, יוני 2020

מעודכן לתאריך: 21/06/20 13:32
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר