En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

עמוס נבון, יליד 1937, נולד ומתגורר בתל אביב. למד ב"בית חינוך לילדי העובדים" ולאחר מכן ב"תיכון חדש" בניהולה של טוני האלה. שירת בנח"ל ובגולני וסיים את שירותו במילואים כקצין קרבי בדרגת סרן (1955).
בשנת 1960 הוא השתתף בסדנה בין-לאומית של "שימוש ברדיואיזוטופים וקרינה רדיואקטיבית נגד מזיקי חקלאות" שנערך בגיינסוויל, פלורידה. הארגון והמימון של הקורס על ידי הסוכנות הבין-לאומית לאנרגייה אטומית בווינה.
ב-1962 החל את עבודתו כסטודנט במחלקה לאנטומולוגיה בניהולו של פרופ' אליהו סבירסקי.
ב-1964 סיים תואר ראשון בביולוגיה באוניברסיטת תל אביב באבו כביר.
ב-1968 סיים בהצטיינות תואר שני בפיסיולוגיה של חרקים בנושא "התצרוכת התזונתית של חומצה אסקורבית בזחל הצמחוני" בהדרכת פרופ' צבי לוינסון. סיים ב-1974 תואר שלישי בנושא: "ההשפעה הפיסיולוגית והביוכימית של חומצה אסקורבית בזחל הצמחוני" בהדרכת פרופ' צבי לוינסון ופרופ' אליהו סבירסקי. השתלם כפוסט דוקטורנט בלונדון במכון לחקר חרקים במושבות הבריטיות (COPR) בנושא: "השפעת חומצות אמינו לא חלבוניות על בוגרי הארבה המדברי".
היה חוקר ראשי בתוכנית BARD ב-1979 בשיתוף עם פרופ' הרברט ליפקה מאוניברסיטת מסצ'וסטס, בוסטון, בנושא "מחסור בחומצה אסקורבית בחרק הצמחוני - ההשפעה הביוכימית והתפקיד שלה ביחסי חרק-צמח".
הועסק במעמד זמני (1965-1962), ומשנת 1965 הועסק במחלקה לאנטומולוגיה כחוקר במעמד קבוע במשך כ-36 שנה.

הישגים מדעיים

השבתונים - בחלק מתוכנית ה-BARD שהה בשבתון בבוסטון בנושא "אספקטים ביוכימיים של מחסור בחומצה אסקורבית על תקינות הקוטיקולה ועל הספרמטופור בזכר." שהה בשבתון באוניברסיטת קליפורנייה/ריברסייד ועסק בנושא "ההשפעה התזונתית של רעלן החיידק בצילוס תורינגיינזיס בקרקע מזון מלאכותי בתוספת ובהיעדר חומצה אסקורבית". שהה ב-2000-1999 בשבתון בתחנה החקלאית של רוטהמסטד באנגליה ועסק בנושא "ההשפעה של רעלן החיידק בצילוס תורינגיינזיס על זחלי עש הכרוב".
פרט למחקר הבסיסי במסגרת השבתונים, הוא חקר את שיעור האכילה של זחל הפרודניה על עלים במתקן תיעוד אלקטרוני, בשיתוף עם הנדסה חקלאית.

בתחום המחקר השימושי עסק בפיתוח קרקע מזון מלאכותי לגידול הזחלים של נובר העצים, סס הנמר, ושל הפרודניה, המבוסס על ג'ל של אלגינט, וזכה להכרה בין-לאומית בייחוד שלו. פיתוח קרקע המזון המלאכותי זכה למימון של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגייה אטומית בווינה, כדי לשחרר בטבע זכרים עקרים בקרינה רדיואקטיבית על מנת להתחרות עם פוטנציאל ההתרבות של המזיק במטעי פירות בארץ. מאמץ מחקרי זה הוחלף בפיתוח ההדברה של זכרי המזיק באמצעות מלכודות פרומון מין של המזיק במטעי תפוח ואגס בארץ.
פיתח תכשיר איבוק המבוסס על החיידק בצילוס תורינגיינזיס ופיתיון אכילה לזחל. למד את היעילות של התכשיר מייצור מסחרי באיבוק בכותנה, עגבניות, תירס ותמר אורגני. הלימוד נעשה בליווי חוקרים מהמכון להנדסה חקלאית. בנוסף לכך, עמוס נבון למד את יעילות הפורמולציה של נמטודות אנטומופתוגניות בתוך פתיתי ג'ל של אלגינט בחממות של גידול עגבניות.

פרקים בספרי מדע באנגלית: פרסם בספר הדרכה לגידול חרקים פרק על גידול הפרודניה על קרקע מזון מלאכותי שמבוסס על ג'ל של אלגינט; פרק בספר על "חייידקים קוטלי חרקים מהמעבדה אל היישום בשדה"; פרק בספר בצילוס תורינגיינזיס, קוטל חרקים מיקרוביאלי - תיאוריה ויישום"; פרק על "מבחני פעילות של בצילוס תורינגיינזיס בספר "מבחני פעילות של פתוגנים ונמטודות נגד מזיקי חקלאות" בעריכתו בשיתוף עם שמעון אשר.

פרסם מאמרים על הדברת מזיקי חקלאות ב"השדה" וב"עלון הנוטע".

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

ניהל במשך שלוש שנים (2002-1999) את המחלקה לאנטומולוגיה; היה חבר מערכת פעיל בעיתון הישראלי באנגלית "פיטופרזיטיקה" שעוסק בנושאי הגנת הצומח; השתתף במשך שנים בכנסי "החברה לפתולוגיה של חסרי חוליות"; היה חבר פעיל בחברה האנטומולוגית הישראלית; חבר בחברה האנטומולוגית האמריקאית; חבר בוועדה לאישור תכשירי הדברה מטעם משרד החקלאות.

הפרישה לגמלאות

עמוס נבון פרש לגמלאות בשנת 2002. לאחר מכן עבד שנה במשרה חלקית במחלקה לאנטומולוגיה וחקר את השימוש בחיידק בצילוס תורינגיינזיס להדברת תהלוכן האורן.
הוא מנגן שנים רבות בחליל צד. מאז פרש לגמלאות ועד היום - הוא מפסל בברזל ופרסם חמישה ספרי שירה.

ערכה עמליה ברזילי, יוני 2020

מעודכן לתאריך: 21/06/20 12:37
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר