En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

חרציתן מאפיר
Chrysanthemoides incana

סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי

 Chrysanthemoides incanaמשפחה: מורכבים Asteraceae
מוצא: דרום אפריקה

תרגום שם הסוג Chrysanthemoides דומה לחרצית ( Chrysanthemum- חרצית, oidos, דומה). ואכן הפרחים של הסוג דומים לפרחי החרצית. המין incana פירושו אפור, בעל שערות אפורות-לבנבנות, ותיאור זה תואם את העלים והגבעולים.

הסוג חרציתן כולל שני מינים רב שנתיים שמוצאם בדרום אפריקה. חרציתן המחרוזות
(C. monilifera) וחרציתן מאפיר.

חרציתן המחרוזות הוא שיח גבוה החונט פרי ענבה שנאכל על ידי ציפורים וכך הוא מופץ בסביבתו. בגן הבוטני בירושלים שתול צמח אחד בחלקת דרום אפריקה ועובדי הגן מספרים שנבטים שלו נראים ברחבי הגן. למרות שחרציתן המחרוזות הוא שיח ירוק עד הפורח בחורף, צמח חסכוני במים המתאים לחוף הים ועמיד לרוחות, לא נוכל להמליץ על שתילתו מחשש שיהפוך ל"עשב רע".

חרציתן מאפיר הוא צמח כיסוי שגובהו עד חצי מטר ורוחבו עד שני מטרים בשנה. הצמח משתרש באדמה במפרקים, וכך, צמח אחד יכול לכסות שטח ניכר. הענפים משתרעים, בעלי עלים מסורגים צפופים, דמויי ביצה הפוכה, משוננים וצבעם אפור. העלים והגבעולים מכוסים לבד אפור המעניק לצמח גוון כסוף. הפריחה דומה לפרחי הסביון, צבעו צהוב וקוטרו כ- 3 ס"מ. שיא הפריחה בחורף אך היא ממשיכה ברוב חודשי השנה.

בשנת 1993 הבאתי מהגן הבוטני קירסטנבוש שבדרום אפריקה מספר ייחורים של מין זה. בהסגר של הגנת הצומח השתרש רק ייחור אחד והוא המקור לכל הצמחים הגדלים היום בארץ.

אקלום צמחים במקור גנטי צר הוא בדרך כלל חיסרון, אולם, במקרה זה הוא הפך ליתרון, ויתכן שזו הסיבה שלא ראינו חנטה של זרעים. בכל אופן, עד היום לא נראו זרעים על הצמחים באזורי הארץ השונים, ולפיכך בינתיים אין סכנה של הפצה בלתי רצויה של מין זה, אם כי עדיין מומלץ לפקוח עין.

תנאי הגידול

חרציתן מאפיר הוא צמח כיסוי חזק ועמיד בתנאים קשים. הוא גדל בכל סוגי הקרקע ובלבד שתהיה מנוקזת. הוא גדל ברוב אזורי הארץ: באזורים לחים ובשחונים, באזורים קרים ובחמים. בקיבוץ פלמחים נבדקת התאמתו לשתילה בקרבת חוף הים היות והעלים הלבדיים וכיסוי השערות על העלים והגבעולים מרמזים על עמידות לתנאי רוח ומלח. ואכן נמצא מצטיין בכל חודשי השנה בקו ראשון ולפיכך מומלץ לשתילה בחוף ים. כמו כן, הצמח מתאים לגידול בשמש מלאה ובתנאי צל חלקי. בחוות הבשור נשתלו צמחים של חרציתן מאפיר בין החממות ותוך זמן קצר התקבל "מרבד" אפור שמנע נביטת עשבי בר, נדידת חול, סחף ובזכות הצימוח הנמוך לא הייתה הצללה על החממה והבונוס היה מרבד פורח ונאה.

צריכת המים של צמח זה נמוכה, אך הוא יגיב יפה על תוספת מים ואז קצב גידולו יהיה מהיר ועשוי לכסות עד 2 מ"ר בשנה.

חרציתן מאפיר נשתל בגינון במקומות שונים בארץ: בכולם נשתלו צמחים בודדים שהיום מכסים כמה מטרים ריבועים הודות להשתרשותם של הענפים בנקודת המגע של המפרקים בקרקע.

מניסיוני האישי, הטיפול היחיד שהצמח דורש הוא גיזום והגבלת צמחיה במקומות בהם התפשטותו לא רצויה. אחת לשנתיים, בתחילת האביב, כדאי לקצור אותו לגובה של כ- 20 ס"מ מעל לפני הקרקע כדי לאפשר חדירת אור למרכז הצמח ובכך לחדש את צמיחתו. בכל מקרה, אסור לגזום בקיץ, פעולה שתגרום לתמותת הצמח.

השימוש בגן

חרציתן מאפיר הוא צמח כיסוי חזק המתאים לשתילה בגנים גדולים, בכניסה לישובים, לכיסוי מדרונות, מסביב לחממות ובתי רשת, במחלפים ואיי תנועה. עלוותו האפורה-כסופה תשתלב היטב עם צמחים בעלי צבע עלווה שונה, כמו מיופורום דק ארגמני שעלוותו אדומה או ערערים בעלי עלווה ירוקה. כאשר מגננים בצמחים בעלי צבעי עלווה שונים, עושר הצבעים נשמר לאורך רוב חודשי השנה שלא כצמחים פורחים בהם עונת הפריחה היא בדרך כלל עונתית.
קיים מחסור במגוון צמחי כיסוי רב שנתיים. לדעתי, צמח זה הוא בעל פוטנציאל רב.

ריבוי

כאמור, לא ראינו בארץ חנטה של זרעים, ולפיכך הריבוי הוא וגטטיבי בלבד.
משרישים ייחורים מעוצים למחצה בבית השרשה, בעזרת הורמון השרשה, במשך כל השנה.

עודפי מים גורמים לריקבון הייחורים; בחורף יש לחמם את המצע. בתנאים אופטימליים הייחורים מצמיחים שורשים בתוך שלושה שבועות. אפשרות נוספת היא חלוקת צמח האם על ידי ניתוק גבעולים מושרשים מהצמח הבוגר.

מעודכן לתאריך: 27/07/09 10:59
טבלת עלויות
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר