En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

רמי הורביץ נולד בחיפה בשנת 1942, למד ביסודי בקריית חיים ובחיפה ובבית ספר תיכון חקלאי בכפר גלים.
בשנים 1963-1960 שירת בנח"ל המוצנח ואחר במילואים בחטיבת "עורב" של הצנחנים. הוא חבר קיבוץ כפר עזה שבעוטף עזה. בשנת 1968 סיים את התואר הראשון בפקולטה לחקלאות ובשנת 1971 סיים בהצטיינות את התואר השני במחלקה לפרחים בפקולטה לחקלאות, בהדרכת פרופ' אברהם הלוי וד"ר נפתלי זיסלין.
בשנת 1977 החל בלימודי הדוקטורט בנושא: "הדינאמיקה של אוכלוסיות כנימת עש הטבק בכותנה", בהדרכת פרופ' דן גרלינג וד"ר חגי פודולר, וסיים אותם בשנת 1983.
בשנים 1987-1985 שהה בפוסט-דוקטורט באוניברסיטת קליפורנייה שבריברסייד ועבד על עמידות חרקים חקלאיים (כמו הליותיס וכנימת עש הטבק) לתכשירי הדברה, ממשק כנגד עמידות והשפעה סינרגיסטית של תערובת של תכשירי הדברה על חרקים שונים, בהדרכת Prof. George Georghiou ו-Dr. Nick Toscano.
בשנת 1991 החל בעבודתו במחלקה לאנטומולוגיה של מינהל המחקר החקלאי, בתחילה בבית דגן ומשנת 1994 - במרכז מחקר גילת שבנגב.

הישגים מדעיים

במחקריו התרכז רמי במזיקי חקלאות, ובייחוד במזיק כנימת עש הטבק, בנושאים העיקריים: הגנטיקה של התנגודת לתכשירי הדברה, תתי המינים של חרק זה והשפעתם על התנגודת לתכשירי הדברה. בשנת 1999 גילה רמי באמצעים מולקולריים, שבישראל מצוי תת המין Q, ובמחקרים נוספים נמצא שהוא עמיד לתכשירי הדברה יותר מתת המין B, שהוא כנראה אנדמי בישראל. יחסי הגומלין של שני תתי המינים נחקרו בשנים לאחר מכן בארץ וגם בשבתון באוניברסיטת אריזונה שבטוסון. נמצא שלתת המין B יש כשירות (fitness) גבוהה יותר מ-Q (ללא חשיפה לתכשירי הדברה), ואם שני תתי המינים נמצאים באותה הנישה, דוחק תת המין B את תת המין Q ותופס את מקומו. נוסף על כך, רמי היה שותף במחקר שהראה את הקשר בין הסימביונטים (חיידקים) שבגוף כנימת עש הטבק לתתי המינים, ובמחקר על דינמיקת הסימביונט "ריקציה" בישראל.
לרמי יש הכרה בין-לאומית על תרומתו למחקר בחרק זה ועל מחקריו בנושא ממשק תנגודת למזיקים שונים, בייחוד למזיקי כותנה; הממשק סייע במניעת תנגודת, עודד שימוש בתכשירי הדברה ידידותיים (כמו מווסתי גדילת חרקים) וגרם להפחתת השימוש בתכשירי הדברה בכותנת ישראל ובגידולים אחרים.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

• בשנים 2007-2002 כיהן כמנהל מרכז המחקר גילת. היה חבר בהנהלת ענף כותנה במשרד החקלאות ובוועדות שיפוט. הדריך תלמידים לתואר שני ושלישי ופוסט דוקטורנטים מישראל ומחו"ל.
• היה בשני שבתונים: במרכז המחקר רוטמסטד שליד לונדון ובטוסון באריזונה.
• בשנת 1995, בעקבות פרסומו העולמי של הממשק כנגד מזיקי הכותנה בישראל, הוזמן רמי הורביץ לארה"ב כדי לעזור בבניית מדיניות הדברה בכותנת אריזונה. מדיניות זו סייעה ומסייעת עד היום להתמודדות עם בעיית כנימות העש בגידול זה.
• הוזמן להיות חבר בוועדה בין-לאומית כדי לפתור את מצוקת חקלאי סין בהתמודדות עם המזיק הליותיס שהתפרץ בשדות ופיתח תנגודת גבוהה לכל תכשירי ההדברה הקונוונציונליים.
• בשנת 2014 הוענק לרמי פרס מקרן סם המבורג מטעם ענף הכותנה בישראל על תרומתו הרבה למחקר והתנגודת לפיתוח מדיניות ההדברה בכותנה.
• בשנת 2016 הוזמן רמי להודו למפגש חירום כדי לסייע למגדלי הכותנה בצפון הודו להתמודד עם התפרצות כנימת עש הטבק בשדות (כמיליון דונם).
רמי פרסם כ-130 מאמרים מדעיים ופרקים בספרים וערך חמישה ספרים בנושאי הדברה משולבת ושימוש מושכל בתכשירי הדברה. הוא משמש כעורך אנטומולוג בעיתון Journal of Pest Science.

הפרישה לגמלאות

לאחר יציאתו לגמלאות בשנת 2010 ממשיך רמי להתנדב במרכז מחקר גילת ולעבוד כאנטומולוג במו"פ קטיף שבשדות נגב.

 

ערכה עמליה ברזילי, מאי 2016

מעודכן לתאריך: 30/05/16 14:24
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר