En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

גוזל נולדה בשנת 1939 בירושלים, למדה בבית הספר היסודי בבית הכרם ולאחר מכן בתיכון ליד האוניברסיטה בירושלים. לאחר השירות הצבאי בחיל המודיעין למדה כימיה לתואר הראשון וסיימה ב-1962. לאחר מכן סיימה תואר שני בביוכימיה ב-1964, שניהם באוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר עבודה של שנה במעבדת מחקר באוניברסיטה של לונדון, השלימה את לימודי התואר השלישי במחלקה לביוכימיה במכון ויצמן ברחובות בשנת 1970 בהדרכתו של פרופ' מרדכי אברון בנושא הפוטוסינתזה. בשנים 1972-1971 הייתה פוסט-דוקטורנטית במעבדתו של פרופ' שרגא שכטר באוניברסיטת תל אביב, במחקר ביוכימי של ציטוכרומים. בשנת 1972 קיבלה מינוי של מרצה באוניברסיטה זו במחלקה לבוטניקה ולאחר מכן מינוי של מרצה בכיר בשנת 1977, ובכל התקופה הזו עסקה במחקר בפוטוסינתזה. במקביל, כתבה יחידות לימוד בנושאים אלה לקורס של פיזיולוגיה של הצמח לאוניברסיטה הפתוחה. בשנת 1979 החלה עבודתה כחוקרת במינהל המחקר החקלאי במחלקה להשבחת מטעים בראשותו של פרופ' פנחס שפיגל.

הישגים מדעיים

בראשית דרכה השתתפה גוזל בפרויקט שהיה חדשני מאוד לזמנו. היה ניסיון לפתח צמחים מתרביות תאים, בהדגשה של פיתוח צמחים בעלי תכונות שהוקנו להם באופן יחסי בקלות ברמת התא, ומתוך ציפיה שזה יתבטא ברמת הצמח השלם. חוסר המים בארץ והמלחתם הגוברת, מחד גיסא, ואי הסבילות של הדרים למלח, מאידך גיסא, כיוונו את המחקר לתכונה זו. ההיבטים הפיזיולוגיים והביוכימיים של תאי הדרים עמידים למלח נחקרו באופן יסודי והניבו תובנות רבות.

אחת מהתובנות החשובות שפורסמה לראשונה במעבדתה הייתה הקשר המובהק שבין עקת מלח לזו של עקה חמצונית והאפשרות להקטין את נזקי עקת המלח בהגברת כושר המאבק ברדיקלים חופשיים. מעורבות ממברנות בתהליכים אלה הביאה לרעיון לשנות באופן מכוון את רווית השומנים בהן ככלי להגנה מרדיקלים חופשיים. לצורך כך עבר המחקר מצמחי הדרים לצמחי עגבניות וטבק אשר ניתן לעשות בהם את השינויים הגנטים הנדרשים בזמן סביר ולהעריך את הפוטנציאל הטמון בגישה זו. פותחו צמחים, ובדיקות ראשוניות הראו צמחי טבק עמידים ליובש וכן רמזים על צמחי עגבנייה עמידים למזיקים.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

גוזל היתה נציגת המכון למטעים במועצה המדעית וחברה בוועדת השיפוט בביוטכנולוגיה במכון וולקני. כמו כן הייתה חברה בועדה הפרופסיונלית במכון.

הייתה חברה בוועדת שיפוט של האקדמיה הלאומית למדעים וכן חברה ויו"ר של ועדת שיפוט בביולוגיה מולקולרית ותאית של הקרן הדו-לאומית ישראל-ארצות הברית לחקלאות (קמ"ח). בשנות פעילותה הייתה גם יו"ר של האגודה הישראלית לתרביות רקמה וביולוגיה מולקולרית של הצמח.

גוזל הדריכה סטודנטים לתואר שני ושלישי והנחתה במעבדתה חוקרים ופוסט דוקטורנטים מהארץ ומחו"ל.

גוזל בן-חיים היא פרופסור בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ומלמדת קורס בנושא ממברנות ביולוגיות.

שבתונים:

בשנת 1986-1985הייתה בשבתון במעבדת מחקר של חברת ARCO בקליפורניה והייתה שותפה למחקר של בידוד ואפיון חלבונים מושרים בעקת מלח.

בשנת 1992-1991הייתה במעבדת מחקר של דויד טפפר ב-INRA בפריז. המחקר עסק בהתפתחות שורשים בתרבית.

הפרישה לגמלאות

פרשה לגמלאות בשנת 2005. מאז גוזל מלמדת באוניברסיטה וכמו כן שותפה לפרויקט במכון למדעי הצמח.

ערכה עמליה ברזילי, מרס 2015

מעודכן לתאריך: 12/04/15 13:29
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר