En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

עמוס בלומנפלד נולד ב- 1939 בקיבוץ עין גב, שירת בנח״ל והיה חבר במושב בן עמי. הוא עסק בהדרכה במטעים עוד טרם לימודיו האקדמיים. 
בשנת 1961 החל את לימודיו בפקולטה לחקלאות. ב-1966 קיבל תואר מוסמך על עבודת המחקר: ״אוקסין ומעכבי צמיחה בגדילה והבשלת פרי האבוקדו״, בהדרכת פרופ' חנן אופנהיימר ופרופ' שמואל גזית.
מאז, עבד במינהל המחקר החקלאי במכון למטעים במחלקה לעצי פרי סובטרופיים כסטודנט, כחוקר וכחוקר בכיר. הוא הגיש עבודת דוקטורט בהדרכת פרופ׳ מונסליזה ופרופ׳ שמואל גזית בנושא: ״מערכות הורמונליות בפרי האבוקדו״ וקיבל את התואר בשנת 1970.

הישגים מדעיים

ד"ר בלומנפלד היה מחשובי החוקרים בתחום עצי הפרי הסובטרופיים.
תרומותיו של ד״ר בלומנפלד וחוקרים נוספים שעבד אתם היו בתחומים הבאים:
הורמונים צמחיים ומעכבי צימוח באבוקדו ובמינים אחרים, יחסי מבלע ומקור של מוטמעים באבוקדו ופיתוח טכניקות יישומיות לקביעת מצב הבשלה ועיתוי קטיף.
עם ד״ר חמדה דגני ופרופ׳ שמואל גזית עסק בתחומי זיהוי באמצעים ביוכימיים של אותנטיות הזנים וכן בפיתוח אמצעים ישימים על -ידי המגדל לקביעת בגרותם של פירות האבוקדו והעיתוי המיטבי לקטיפתם. הוא גם פיתח דרך מעבדתית לקביעת מידת רגישות לקרה של זני אבוקדו שונים. הוא ברר כמה זני אבוקדו מחומר מיובא מקליפורניה, שהבולט בהם הוא הזן "ארדיט". זן זה נכנס לנטיעה מסחרית רחבה בישראל.
לד״ר בלומנפלד תרומה משמעותית לגידול האפרסמון. הוא תרם לפתרון בעית אי ההתאם בין הזן לכנה באמצעות בירור של כנות וירג׳יניאנה מתאימות. תרומתו רבה גם לגבי שיפור יבול האפרסמון מהזן "טריומף" - הזן העיקרי בישראל. הוא השיג שיפור חנטה פרתנוקרפית באמצעות ג׳יברלין וחיגור והביא להבכרת הפרי על-ידי קולטר (מעכב סינתזת ג׳יברלין). כמו כן, בעבודה משותפת עם פרופ׳ רות בן אריה, הוא הדגים את הארכת חיי הפרי הקטוף על-ידי טיפול ג׳יברלין בעיתוי המתאים.
בנוסף היה בלומנפלד מעורב בייבוא זני אפרסמון מחו״ל. חלק מזנים אלה, דוגמת הזן "שינשו", פרצו לאחרונה למטע המסחרי. הוא עסק גם בהחדרה של מינים סובטרופיים חדשים, כמו לונגן וואמפי. ראויה במיוחד לציון תרומתו, יחד עם משה גורן, פליקס שעיה ועודד דגני, בבירור הזן "passion dream" שהפך את הפסיפלורה לגידול מסחרי בישראל.

ד"ר בלומנפלד פרסם את עבודותיו בעשרות מאמרים בעיתונות המקצועית בארץ ובחו"ל. הוא השתלם בתקופות פוסט דוקטורט ובשנות שבתון בארה״ב, במקסיקו ובדרום אמריקה, ויצר קשרים ענפים בארצות טרופיות רבות בנושאי עצי פרי סובטרופיים וטרופיים שונים.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

ד"ר עמוס בלומנפלד מילא את התפקידים הניהוליים הבאים:

1976-1981- ניהול המחלקה לעצי פרי סובטרופיים
1988-1993- ניהול המחלקה המאוחדת למטעים סובטרופיים ונשירים
1994-1998- ניהול המכון למטעים

בנוסף היה ד״ר בלומנפלד במשך שנים רבות מורה בפקולטה לחקלאות בשיתוף עם פרופ׳ שמואל גזית, בקורסים לעצי פרי סובטרופיים. בעקבות זאת הוא הדריך סטודנטים רבים לתואר מוסמך בנושאים שונים באבוקדו, באפרסמון ובבננה.

הפרישה לגמלאות

בלומנפלד פרש לגמלאות בשנת 2002.
נפטר ב-2014.

פרופ' אמנון ארז, שהיה חברו למכון, ספד לו כך: "איבדנו חבר וחוקר ייחודי, אשר לידע שלו קשה יהיה למצוא תחליף. יהא זכרו ברוך."

ערכה עידית סופר, נובמבר 2014

מעודכן לתאריך: 21/04/15 08:58
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר