En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

עליזה נולדה בישראל בשנת 1935. ב- 1953 סיימה את הגמנסיה הריאלית בראשון לציון במגמה ריאלית.
בשנים 1953-1955 שרתה בצה"ל. בין השנים 1958-1965 למדה באוניברסיטה העברית לימודים לתואר מוסמך במדעי הטבע במגמה ביולוגית. מ-1967 עד 1970 הייתה תלמידת מחקר בחוג לגנטיקה של האוניברסיטה העברית בהדרכתו של פרופ' דניאל זוהרי. ב- 1970 קיבלה את הדוקטורט בנושא: "היברידים טריפלואידים בקבוצת החיטה (Triticum-Aegilops) ומשמעותם האבולוציונית בהתפתחות יחידות פוליפלואידיות בקבוצה זו". בשנים 1970-1971 הייתה בשנת השתלמות בקיימברידג', Plant Breeding Institute, במעבדתו של פרופ' ריילי. נושאי המחקר היו: א. מניפולציות כרומוזומליות בקבוצת החיטה ב. השפעתם של כרומוזומים מוספים (כרומוזום B) על pairing של הכרומוזומים במיוזיס. בשנים 1962-1970 עבדה באוניברסיטה כאסיסטנטית למחקר במעבדה לציטוגנטיקה של פרופ' דניאל זוהרי. בשנת 1972 התקבלה לעבוד כחוקרת במכון למטעים, מכון וולקני, לימים מינהל המחקר החקלאי.

הישגים מדעיים

מחקריה של עליזה בתחום הגנטיקה עיצבו את עשייתה המדעית לשנים הבאות. עליזה ורדי ניהלה את אחד הפרויקטים החשובים שנערכו במינהל המחקר, הן מבחינת חשיבות הנושא והן מבחינת גובה תקציב המחקר. משלהי קיץ 1973 החל להתבצע פרוייקט השבחת הדרים במכון וולקני בהיקף נרחב על מנת לתת מענה לקיפאון ולחוסר הרווחיות שאפיינו את ענף הפרדסנות בתקופה זו.
בשנות השמונים, עם הגדלת מימון הפרוייקט ע"י מועצת פרי הדר, החל צוות השבחה בראשותה בפיתוח זנים חדשים, כשגולת הכותרת היה פיתוח הזן "אור" שמוביל מאז ועד היום את ענף הפרדסנות בארץ כקליף עיקרי בגידול ובייצוא ומביא רווח לפרדסנים. הזן "אור" נחשב לקליף הטעים בעולם ומהווה כ -25% מכלל שטחי ההדרים הנטועים כיום, והצפי שיגיע ל-50% לערך מכלל שטחי ההדרים הנטועים כיום בארץ (2014). ישנה תמימות דעים שהזן "אור" הציל למעשה את ענף ההדרים בארץ.
עליזה בנתה מודל מצליח לפרויקט ההשבחה שהתבסס על השבחה קלאסית של הכלאות רגילות, השראת מוטציות לזנים חסרי זרעים, וכל זה משולב עם השבחה בטכניקה מתקדמת של תרביות רקמה. זנים נוספים שעליזה החלה בפיתוחם הם: "עידית", "נקטר", "וינולה", "ינוב", "אדמוני", "תמי", "ניבה", "שני", "נורית", "מוריה", ובנוסף: ימשיכו וישמרו על היתרון היחסי, הזן : "עליזה" - אשכולית חסרת פורנוקומרינים המיועדת לפלח השוק שצורך אשכוליות ונוטל תרופות המונעות צריכת אשכוליות רגילות. כמו כן, קליף בשם "אודם"- הולך ונטע בכמויות מסחריות ברחבי הארץ.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

בשנת 1996 זכה צוות ההשבחה בראשות ד"ר עליזה ורדי בפרס נציבות המדינה כצוות מצטיין על נושא המחקר שייעודו פיתוח זנים חדשים של זני הדרים שיוכלו להתחרות שיווקית בזני הדרים המשווקים באירופה ובעולם, ועתידו של ענף ההדרים כענף יצוא מספר אחת תלוי במידה רבה בהצלחתו. בשנת 1998התמנתה כמנהלת המחלקה להשבחה וגנטיקה מולקולארית של עצי פרי.

הפרישה לגמלאות

פרשה לגמלאות בשנת 2001.
עליזה המשיכה לשמור על קשר מקצועי עם ד"ר ניר כרמי וצוות המחקר במינהל המחקר. ד"ר עליזה ורדי נפטרה בינואר 2014. פרופ' יורם קפולניק, ראש המינהל, הספידה באלו המילים: "...עליזה שמרה על קשר במתן עצות מועילות מתוך ניסיונה הרב, וכל זאת בצניעות ובתחושת שליחות. כזו הייתה עליזה – בלי רעשים וצלצולים, בלי צעקות ומענות, חרוצה ברמ"ח איבריה ונושאת תחושת שליחות עבור כל עם ישראל. אין ספק כי מינהל המחקר החקלאי זכה בחוקרת שהביאה תהילת עולם לפרדסי ישראל ולמדינה בכלל. בשם מינהל המחקר החקלאי ובשמי אנו מודים על תרומתה רבת השנים למדע, למינהל המחקר, למשרד החקלאות ולחקלאי ישראל". יהי זכרה ברוך.

ערכה עמליה ברזילי, ספטמבר 2014

מעודכן לתאריך: 12/04/15 13:16
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר