|
|
|
|
טכנולוגיות |
|
חקלאות, מים ואנרגיה
- 1) טכנולוגיות מזון: טיפול בתוצרת חקלאית טרייה, הובלה ואחסון
- א. שטיפה והברשה במים חמים, ציפוי בשמנים וטיפולים אחרים להארכת חיי מדף;
- ב. פיתוח אריזות פלסטיק ייחודיות לאריזת תוצרת טרייה/ שטופה המאריכות את חיי המדף באופן ניכר. – חב' סטפאק
- ג. פיתוח טכנולוגיות לשימור תוצרת טרייה במהלך הובלתה הממושך לאירופה ואף לארה"ב בדרך הים תוך שמירת איכותה ופדית מחירים גבוהים מחוץ לפיקים העונתיים.
- 2) פרות
- א. השבחת בקר התורמת לתנובת חלב הגבוהה בעולם ( 13000 ליטר/שנה לעומת 6000 העולמי או 8000 האירופאי)
- ב. פיתוח הנדסי: מד הרכב החלב - חב' אפימילק
- ג. סנסורים לניטור מצב בריאותה של הפרה, תזונתה והתנהגותה.
- 3) עגבניות
- א. פיתוח זנים ייחודיים המאפשרים הפקה תעשייתית של ליקופן מעגבניות גם כצבע מאכל טבעי וכאנטיאוקסידנט- חב' ליקורד
- ב. פיתוח זני עגבניות שגדלות מצומקות על השיח, מגדילות ערך מוסף לגורם הממסחר חסכון במים להשקייה ,בעלויות הובלה, אנרגיה לייבוש אטרקטיביות לשוק האירופי ובפרט לשוק האיטלקי - חב' טומייזין
- ג. פיתוח זני עגבניות למאכל (בכלל זה גם כאלו שאינם תלויי עקות סביבתיות דוגמת שינויים קיצוניים בטמפ' הסביבה הגורמים לפגיעה ביבול)
- 4) זני חיטה לקמח ולפסטה
- א. פיתוח זנים בסלקציה טבעית בעלי תכולה גבוהה של מרכיבים תזונתיים מתבקשים. כך שלמרות שבאטליה וספרד מאות זני חיטה מקומיים. בעקבות חשיפת הזנים לחב' הפסטה האיטלקיות צפויים הזנים החדשים לככב בצלחות הפסטה של האיטלקים כבר בעתיד הקרוב (הסכמים בתהליכים).
- 5) אומגה 3 ממרווה
- א. טיפוח זן ייחודי של מרווה מרושתת עשירה בחומצות שומן כאומגה 3 ואחרות בעלות ערך בריאותי ידוע ומקובל, אך ללא הסיכון הכרוך בחשיפה לשיירי מתכות כבדות כשמופק מהמקור הפופולרי - דגי מים עמוקים.- חב' מגנטיקה.
- 6) ביו-דיזל על בסיס קיקיון ויאטרופה
- א. טיפוח זנים בעלי תכולת שמן גבוהה.
- ב. פיתוח מיכון וגישת קטיף.
- ג. הפקת אנרגיה מיתרת חלקי הצמחים.
דוגמות להישגים בינלאומיים
7) טיפוח זני זיתים לשמן זית א. טיפוח זנים בתכנית השבחה ראשונה מסוגה בעולם במטע אינטנסיבי המתאימים לקטיף ממוכן, לצריכת מים מבוקרת השקייה, הצליח לחדור לשווקים שלא גודל מסורתית כבאוסטרליה, דרום אמריקה (ארגנטינה, מקסיקו, פרו, אורוגוואי) ובקליפורניה. ב. פיתוח ציפוי פולימרי לקרקע המאפשר נטיעות בקרקעות "קשות" (מדבריות, מלוחות?) ג. פיתוח תהליכי דישון מבוקר, השקיה מדייקת ואמצעים אגרוטכניים חדשים הובילו להגברת תפוקת שמן הזית מ400 ליטר להקטר ל2000 ליטר להקטר. 8) טיפוח זני ענבים למאכל א. זן "הפריים" כבש את השוק הדרום אפריקאי ומהווה במדינת מוטת יצוא זו את עיקר ייצוא ענבי המאכל לאירופה (כך זן ישראלי מפרנס דרום אפריקאים ומוביל בשוק האירופאי) וכן במקסיקו, אוסטרליה. ב. פיתוח זנים עשירים ברסברטול בעל ערך בריאותי הידוע כ"פרדוקס הצרפתי" המרוכז בשני סדרי גודל המאפשרים הפקת מיצוי המשמש לתעשיית המזון הפונקציונאלי באירופה (תוספת ליוגורט, מסטיק השקול לחומר פעיל בכוס יין). 9) עשבי תיבול ותבלינים א. זנים חדשים של עשבי תיבול הובילו לגידול של מעל ל500% בהיקף הייצוא של צמחי תבלין טריים לאירופה ב20 שנה האחרונות. הוביל לכך שכיום מיוצאים מעל 30 סוגי צמחי תבלין ו-7000 טון לשנה המככבים במשקי הבית האירופאיים , עם גידול קבוע של 10% לשנה ונתח שוק של 50% מהשוק האירופאי. לדוגמה: בזיל (בזיליקום). ב. זני פפריקה לתבלון. נמכרת להונגריה – האורים והתומים בפפריקה, כמו גם לספרד. 10) הדרים א. זן המנדרינה אורי הינו אחד מזני ההדר המוכרים והנמכרים ביותר בעולם זן זה טופח במינהל המחקר החקלאי לפני כ20 שנה נטע בהיקפים משמעותיים בארה"ב, במדינות דרום אמריקה וספרד הזן נחשב נחשב כבעל טעם מועדף קליף ופודה מחירים גבוהים בשווקי הייצוא. ב. זני הדרים מהדור החדש שטופחו בהכוונה לטעם ייחודי מראה ייחודי ותכולה גבוהה של אנטי אוקסידנטים דוגמת זן האודם. 11) מלונים ג. זן המלון "גליה" הינו אחד מזני הדלועים המוכרים והנמכרים ביותר בעולם. זן זה טופח במינהל המחקר החקלאי לפני כ20 שנה וניטע בהיקפים משמעותיים באמריקה. ד. זני המלונים מהדור החדש שטופחו בהכוונה מוטת צרכן בטעמם ובמראם ובעלי תכולה גבוהה של אנטי אוקסידנטים, עמידות למחלות ועוד. 12) רימונים א. פיתוח זני רימונים חדשים המקנים 9 חודשי ניבת פרי (במקום 3 חודשים המקובלים היום). ניטעים בהיקפים משמעותיים בארה"ב ובמדינות דרום אמריקה. ב. פיתוח טכנולוגיות הקפאה ייחודיות המאפשרות אחסון ושימור ממושכים . ג. פיתוח מיכון בעל קונספט מהפכני לפריטת רימונים המאפשר שיווק גרעיני רימון כמוצר נוחות לצרכן הסופי ולמסעדות - חב' יורן. |
|
מעודכן לתאריך: 19/03/14 07:11 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|