En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

אהרון זלצר 

Aaron Zelcer

1943-2010


תולדות חיים

אהרון זלצר נולד בבואנוס איירס, ארגנטינה ב-1943. בשנת 1966 השלים תואר מהנדס אגרונום בפקולטה לחקלאות ב- Universidad de Buenos Aires, ובאותה שנה עלה לישראל.
בשנים 1967-1968 המשיך לימודיו לתואר שני (MSc) במחלקה לאנטומולוגיה, הפקולטה לחקלאות, רחובות. השלים את עבודת המסטר שלו בהדרכתו של פרופ' יצחק הרפז ז"ל. בשנת 1969 החל לעבוד במחלקה לוירולוגיה שבמינהל המחקר החקלאי, בית דגן. עבד במחלקה זו עד 1972.
בשנים 1972-1978 היה דוקטורנט במחלקה לגנטיקה של צמחים במכון ויצמן, רחובות, שם ביצע את מחקרו לתואר שלישי     (PhD) בהדרכתו של פרופ' עזרא גלון בנושא: "שינויים מטבוליים הקשורים בהשראת מיטוזיס בפרוטופלסטים צמחיים מבודדים". בין השנים 1978-1980 שהה כפוסט-דוקטורנט במחלקה לוירולוגיה של צמחים, במעבדתו של פרופ' Milton Zeitlin, ב- Cornell University, Ithaca, NY. בשנת 1980 התחיל לעבוד כחוקר במחלקה לגנטיקה של צמחים, המכון לגידולי שדה וגן, בבית דגן.

הישגים מדעיים

מחקריו לתואר השלישי ותקופת הפוסט-דוקטורט עיצבו את עשייתו המדעית לשנים הבאות. במכון וייצמן עבד בתרביות רקמה, שהייתה אז ביוטכנולוגיה חדישה שבאמצעותה אפשר לחולל מניפולציות גנטיות בצמחים. אז התמחה בהעברת עקרות ציטופלסמטית בין שני מיני טבק על ידי איחוי פרוטופלסטים שהופקו מתאים של תרביות רקמה. באוניברסיטת קורנל גידל ועקב אחר תרביות תאי עגבנייה מודבקים בווירואיד תפוח אדמה (PSTV) והשתלם והתעמק בעולם הוירוסים הפתוגנים לצמחים, תחום בו פעל בכל יתר שנות עבודתו במחלקה לגנטיקה של צמחים של המכון לגידולי שדה.
במינהל המחקר החקלאי, במסגרת מחקריו בהנדסה גנטית של גידולי שדה, פיתח שיטות רגנרציה של צמחים וטרנספורמציה גנטית בתרביות רקמה באמצעות אגרובקטריום במינים ממשפחת הסולניים כגון עגבניות, פלפל ופפינו, ובמינים ממשפחת הדלועיים, ביניהם מלפפון, מילון ואבטיח. מאמצי המחקר הביוטכנולוגי-מולקולארי בגידולים אלה היה מופנה בעיקר להקניית עמידות טרנסגנית למחלות ווירוסים. דר' אהרון זלצר היה שותף עם דר' גל-און מהמכון להגנת הצומח בניהול הפרויקטים הבאים:

1. הקניית עמידות טרנסגנית בעגבניות כנגד וירוס המוזאיקה של המלפפון (CMV). יוצרו קווי עגבנייה מחוסנים להדבקה בווירוס ע"י הווקטור הטבעי כנימות עלה. ייחודו של המחקר בכך שלראשונה, בעולם, פותחה עמידות ל-CMV יציבה בפני הדבקה של גזעים שונים של הווירוס.
2. הקניית עמידות טרנסגנית למלפפון ומלון בפני הדבקה בווירוסים שונים. יוצרו קווים מחוסנים לווירוסים CVYV ,ZYMV ו-CFMMV.
3. הקניית עמידות טרנסגנית לווירוס צהבון האמיר של העגבנייה TYLCV. במחקר ייחודי זה יוצרו יותר מ-20 קווים מחוסנים      (immune) לווירוס.
4. פיתוח עמידות טרנסגנית לעגבנייה כנגד הווירוס PepMV. לווירוס זה אין מקורות עמידות טבעית. פותחו קווי עגבנייה עמידים לגזעים שונים של אותו ווירוס.
5. באמצעות הטכנולוגיה הטרנסגנית שפותחה במעבדתו נמשך בהצלחה מחקר בסיסי של לימוד מערכת ההשתקה של הצמח כנגד ווירוסים שונים.
כן פעל בשנות עבודתו האחרונות להחדרת הגנה טרנסגנית לצמחים פונדקאים המבוססת על מנגנוני השתקת גנים של הצמח הטפיל עלקת ושל נמטודות תוקפות שורשים.  

*חלק מהמחקרים המוזכרים מומנו ע"י גופים מסחריים כמו חברת סינג'נטה, ואחרים ממונו על ידי קרנות מחקר תחרותיות כגון קרן המדען הראשי של משרד החקלאות וקרן
BARD המשותפת לישראל וארה"ב.

במשך עבודתו במינהל יצא לשני שבתונים. הראשון, ב-1987-1988,  אל מעבדתו של פרופ׳ Maarten Koornneef, באוניברסיטה החקלאית ההולנדית שב- Wageningen. בשבתון השני, ב- 1997-1998, שהה במכון המחקר של חברת Uniliver שבקיימברידג׳, אנגליה.

הפרישה לגמלאות

פרש לגמלאות בראשית שנת 2010 ונפטר בטרם עת חודשים ספורים לאחר הפרישה.
אהרון היה מוכר במינהל כאדם חכם, נעים הליכות, צנוע. יהי זכרו ברוך.

ערך: ד"ר בנימין שטייניץ, אוגוסט 2013

מעודכן לתאריך: 08/08/13 07:54
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר