En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

תולדות חיים

דוד נהיר נולד בשנת 1928 בישראל, בקבוצת גבע. גדל ולמד ברמתיים. בגיל 16 הצטרף לחברת הנוער בקיבוץ דליה ובהיותו בן 18 התגייס לפלמ"ח. השתתף בקרבות הגדוד הראשון, בחטיבת יפתח. בתחילה נלחם עם גדוד העמק בגליל המערבי ועמק יזרעאל. בגליל המזרחי השתתף עם הגדוד השלישי של חטיבת יפתח לשחרור צפת ואחר כך ירד לנגב. לפני תום מלחמת השחרור עלו לקרקע לקיבוץ הראל. בקיבוץ הראל היה מרכז משק ומכונאי של הקיבוץ. בשנת 1955 עזב את הקיבוץ והתקבל כטכנאי בפקולטה לחקלאות ברחובות ובמקביל סיים תעודת בגרות. בשנת 1957 החל לימודיו בטכניון ובשנים 1960 ו-1961 נבחר ליו"ר אגודת הסטודנטים. בשנת 1961 סיים תואר ראשון בהצטיינות והחל לעבוד בשה"מ משרד החקלאות כמדריך ארצי. בשנת 1963 התמנה כמהנדס מפעל ב"תחנות הטרקטורים" ובשנת 1965 התקבל לעבוד כחוקר במכון וולקני בבית דגן.

הישגים מדעיים

בראשית דרכו במכון עסק במתן סיוע לתכנון הנדסי של מכונות חקלאיות. משנת 1967 החל במחקר ופיתוח של מערכות אריזה להדרים. דוד פיתח מכונת אריזה בשיטת ההרעדה, שיטה ששיפרה את קצב האריזה, תרמה לסדר ולחסכון בידיים עובדות. עבודתו התמקדה בפיתוח מתקני עזר לאריזה ובחינה של מיכון חדש למיון פרי ההדר. בשיתוף פעולה עם המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית במינהל המחקר החקלאי בחנו עטיפות להארכת חיי המדף של פרי הדר. לאור ממצאים אלה בשנות ה- 80 פותחה מכונה לעטיפת הפרי בפולי אתילן צפוף - פ.א.צ, שהאריכה את חיי המדף באופן משמעותי ביותר. כמו כן בעזרת מודלים פיזיקלים שפותחו, נבחנה טריות הפרי על פי מוצקות. השיטה נקראת 'נגיפה' in pact)) והיא שימשה כשיטה לבדיקת איכות הפרי בנמלי היצוא.

במקביל לעבודתו סיים תואר שני ודוקטוראט בטכניון בנושא: "התכונות הפיסיקליות וההנדסיות של פירות, פרט לתפוחי עץ". נושא שתרם רבות לקידום מחקריו.

בשיתוף פעולה עם הרי פרנקל, חוקר במכון להנדסה, פיתחו מוט ריסוס עם מטוטלת מרחבית, כל המרססים כיום מבוססים על העיקרון הזה. פיתחו שיטה לריסוס בפרדס, שיטות לריסוס בחממות ב "נפח נמוך". פיתוח מכונה ושיטות לחיסון אפרוחים כנגד מחלקת הניוקסל.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

• בשנים 1972-1978 היה מנהל המכון להנדסה חקלאית

 ד"ר דוד נהיר בשיתוף עובדי המכון להנדסה, רשם 16 פטנטים וזכה בפרסי ממציאים. העיקריים שבהם :
1. מכונה להפקת שקיות מיץ מפרי הפומלו באמצעות זרם אויר סובב. שלימים גם יושמה לפריטת גרגרי רימון.
2. מכונה לעטיפת פרי הדר בפוליאתילן צפוף
3. מכונה להפרדת רגבי עפר ממוצרים חקלאיים, בעיקר תפוחי אדמה.

היה שותף לכתיבת פרקים בספר שערך ד"ר אלפר בנושא מיכון חקלאי וגם פרקים בספר Agricultural Machinery שנערך ע"י R. Rohrbach .

בשנת 1978 שהה בטקסס ארה"ב, במסגרת פוסט דוקטוראט, ושם פיתח במשותף מנגנון להפרדת בצל מרגבי אדמה. בשנת 1984 במסגרת שבתון השתלם בצפון קרוליינה ארה"ב, יחד עם רוג'ר רורבך עסקו בפיתוח מכשירים לבדיקת מוצקות של פירות ומכונה מיוחדת לקטיף סלקטיבי של בלו בריס, ענבים, חוחובה, שינוע בטטות ופיתוח שיטות לחיטוי אריזות למוצרי חלב בשיטות אלקטרוניות.

בשנות ה- 80 לימד כמרצה אורח בטכניון בנושא תכונות פיסיקליות של מוצרים חקלאיים .

לימד באורט גבעתיים ובתיכון הנדסי כ- 10 שנים.

הפרישה לגמלאות

בשנת 1993 פרש לגמלאות. עד לשנת 1996 המשיך לעבוד במכון להנדסה בנושא פיתוח מכונות להפקת מיץ של פרי ההדר. לאחר מכן החל לעבוד כיועץ לחברת 'אחים רז' בנושא פיתוח מכונות לריסוס. בשנת 2000 יישם שיטות לאסיף אגוזים ושקדים. בשיתוף חברת אגרו משוב עובד על מלקטת פפריקה, יונק חרקים לגידולי עלים ומנערת שיחים ועצים.


ערכה עמליה ברזילי, יוני 2009

מעודכן לתאריך: 09/01/14 14:24
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר