En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

תולדות חיים

שרה צימרמן – גריס, בת להורים מחלוצי העלייה השנייה, שהתיישבו במושבה יבנאל.
שרה גדלה במושבה יבנאל שבגליל התחתון, מילדותה ספגה את האהבה לארץ ולעבודת האדמה. כשסיימה את לימודיה העממיים ובמושבה ולא היה בית ספר תיכון, נשלחה לתל אביב להמשך הלימודים. שרה, אחותה והאם נטלו מספר פרות מהמשק ועברו להתגורר בעיר תל אביב. הפרות טופלו ע"י האם ושרה חילקה חלב לפני צאתה ללימודים. כך מומנו השהות והלימודים בעיר. את לימודיה סיימה בגימנסיה הרצלייה והמשיכה בלימודי הביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. מאחר שראתה חשיבות בקידום החקלאות ובארץ עדין לא נפתחה פקולטה לחקלאות, קיבלה מלגה מממשלת איטליה, שם למדה עד לשנת 1935. בעת שהותה באיטליה הייתה מעורה בפעילות ציונית עם נוער יהודי איטלקי, ואף נכחה בקונגרס הציוני ה- 19 בלוצרן.
בסוף שנת 1937 החלה לעבוד בתחנת הניסיונות ברחובות.

בראשית 1942 נענתה לקריאת המוסדות הלאומיים, התגייסה לצבא הבריטי ושרתה ב-A.T.S. היא עבדה תקופה קצרה כאחות מעשית בבית חולים צבאי בקהיר ובמהרה הועברה לעסוק במקצועה כמומחית לגידול תפוחי-אדמה ב local Resources של צבא בנות הברית במזרח התיכון. בגלל ההסגר הימי לא הגיעו זרעי תפוחי אדמה לאזור. תפקידה של שרה היה ללמד את החקלאים גידול פקעות לזריעה ולשם כך נעה בקביעות על הציר סוריה- לבנון- ארץ ישראל ומצרים. ההצלחה הייתה גדולה והיא הועלתה בדרגה וקבלה ציון לשבח.

הישגים מדעיים

תחום המומחיות של שרה היה פתולוגיה של צמחים. יחד עם פרופ' ליטואר עסקה בחקר שיטות זיהוי של מחלות וירוסים בפקעות תפוא"ד לזריעה. כמו כן עסקה בהדרכת גידול תפוחי אדמה. עבודת המחקר בה עסקה היתה חלק מעבודת הדוקטורט בנושא "גורמי התנוונות של תפוחי אדמה" אותו סיימה ב 1937 באוניברסיטה של מילאנו. בנוסף לעבודת הדוקטורט עסקה בחקר הנושאים הקשורים בהיבטים כלכליים הקשורים בהתארגנות וולונטרית לביטוח בקר ומקנה בא"י. בשיטות חדשות לאריזת ירקות ופירות לשווקים מקומיים וגידול כבשים בארץ ישראל.

במסגרת עבודתה בתחנת הניסיונות ברחובות, נסעה להדריך ברחבי הארץ בשנים בהן הדרכים היו מסוכנות בשל התקפות פדאיון. בשנים 1950- 1958 עסקה בנושא הקשר בין אוכלוסיית כנימות להתפשטות מחלות וירוסים של תפוא"ד בשיתוף ד"ר סבירסקי מן האוניברסיטה העברית. כחוקרת במחלקה לווירולוגיה לאחר מלחמת ששת הימים עסקה בחקר מחלות המועברות ע"י נגיפים ובניסיונות לגידול פקעות תפוא"ד פטורות מנגיפים-לזרעים בקבוץ מרום גולן שברמת הגולן.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

בשנת 1958 השתלמה באוניברסיטה של ויסקונסין ארה"ב בנושא זיהוי מחלות וירוסים של תפוחי אדמה והתמחתה בשימוש במיקרוסקופ האלקטרוני.
בשנת 1963 השתלמה באוניברסיטת Queens באירלנד הצפונית.
בשנת 1966 יצאה במסגרת תה"ל, לחבל קאזווין באירן שם עסקה בבדיקת ניסיונות של תפוחי אדמה ובהכנת קרקעות מזון וצמחי בוחן.
בשנים 1969-1970 השתלמה בגרמניה במכון ע"ש מקס פלאנק.
בשנים 1976-1977 השתלמה באוניברסיטה של סידני באוסטרליה שם עבדה על מחקר בתחום מחלות וירוסים בירקות.

ד"ר שרה צימרמן- גריס נחשבה מומחית בתחום מחלות וירוסים של תפוא"ד ובת סמכא בגידולם. היא זכתה להכרה בינלאומית. הייתה חברה בארגון האירופאי לחקר תפוחי אדמה, בחברה הפיטופתולוגית של המזרח התיכון, בארגון האמריקאי לחקר תפוחי-אדמה ובחברות הישראליות לפיטופתולוגיה ואנטמולוגיה. השתתפה בכינוסים בינלאומיים רבים ופרסמה עבודות מחקר רבות בנושאי מחלות פיסיולוגיות וויראליות בגידול תפוא"ד אשר זכו להערכה מקצועית רבה. פרסמה מאמרים רבים ב"השדה" ו"המשק החקלאי", ידעה לחלוק מידיעותיה ולייעץ לחקלאים ולעמיתים למקצועה. כינוייה בקרב מכריה הרבים היה "שרה קארטופל".

הפרישה לגמלאות

בשנת 1978 פרשה לגמלאות אולם המשיכה להיות מעורה בתחום המקצועי והשתתפה בכנסים בין-לאומיים בפרו, בשוויץ ובמצרים. בשנותיה האחרונות הגשימה חלום ישן ולמדה ציור ופיסול. בנוסף לכך התחילה במחקר בנושא תרומת נשות העליה השנייה להתיישבות בגליל אותו לא הספיקה לסיים. שרה צימרמן – גריס הייתה אישה מיוחדת, סוערת באופייה ורבגונית.

על ד"ר שרה צימרמן נכתב במאמר על מדעניות חלוצות במחקר החקלאי, באתר מורשת מינהל המחקר החקלאי http://www.agri.gov.il/he/pages/555.aspx

שרה נפטרה ב- 1989. יהיה זכרה ברוך.

 

ערכה עמליה ברזילי,  2009

מעודכן לתאריך: 12/02/09 15:17
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר