En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

תולדות חיים

נפתלי "קופיש" נולד ב-1924 במנהיים שבגרמניה. שמו במקור הוגו קאופמן וממנו נגזר כינויו "קופיש", בו נודע בין ידידיו ועמיתיו. משפחתו עלתה ארצה ב-1935. נפתלי התחנך בבית הספר הריאלי בחיפה (1935- 1941) ובתיכון החקלאי בפרדס- חנה (1941-1943). הוא החל ללמוד באוניברסיטה העברית ב-1944, ואחרי הפסקה במלחמת העצמאות, השלים את לימודיו באוניברסיטה בירושלים: תואר מוסמך סיים בשנת 1951 בנושא: " יחסי צמח-מים ומליחות בצפון מערב הנגב". דוקטוראט סיים ב-1960 בנושא : "הגיאו-בוטניקה של שטחי המרעה הטבעי בארץ". נפתלי תדמור התקבל כעובד מדעי ב-1949 במחלקה לאקולוגיה, בראשות ד"ר הוגו בויקו. במחלקה עסקו בעיקר במחקרים הקשורים לנגב. היחידה הייתה ממוקמת תחילה במשרד החקלאות בתל-אביב, ועברה אח"כ למכון וולקני בבית דגן.

הישגים מדעיים

"קופיש" עסק בתחום אקו- פיסיולוגיה של הצומח באזורים הצחיחים ובניצול היעיל של משאבי המים, הקרקע והצומח באזורים אלה. הוא יזם סקרים גיאו-בוטניים וסקרי מרעה באזורים שונים בישראל ובסיני. הוא גם היה בין חלוצי המחקר של החקלאות העתיקה והמתוחכמת של הנבטים בהר הנגב והשתתף בשחזור החווה בעובדת.

בסוף שנות ה-50 כאשר המחשוב היה עדיין בראשיתו, החל "קופיש" ביישום כוח המחשב לצורך ניתוח מחקריו, והירבה לעסוק בסימולציה ובבניית מודלים ששימשו בסיס לאמידת הפוטנציאל הצמחי והחקלאי. היה גם אחד החוקרים הראשונים בארץ להשתמש במפזר נויטרונים לבדיקת מאזן המים בקרקע, ובשיטות חישה מרחוק למדידות צומח וקרקע. ב-1960 יזם משרד החקלאות תכנית לפיתוח החקלאות באזור מוכה בצורת בצפון הנגב, והטיל את המשימה על ד"ר תדמור. "קופיש" וצוותו הקימו את חוות הניסיונות "מגדה" באזור שחון למחצה בצפון-מערב הנגב, וחקרו בה מערכות שונות של שילוב פלחה חרבה עם מרעה לצאן.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

המחקרים ב"מגדה" משכו התעניינות בינלאומית. אחד הפרויקטים המשמעותיים היה שיתוף הפעולה עם חוקרים הולנדים במחקר התהליכים הצמחיים והסביבתיים שקובעים את ייצור הצומח העשבוני בתנאים שחונים. תוצאות המחקרים היוו בסיס לתכניות פיתוח באזורים שחונים רבים בעולם. בארץ הן לא יושמו בעת הפקתן, אבל בתחילת שנות ה-2000 נוצרה התעניינות מחודשת בשילוב פלחה ומרעה בנגב.

בשנת 1963 מונה ד"ר תדמור למנהל המחלקה למספוא ולמרעה במכון לגידולי שדה וגן במכון וולקני. ב-1967 התמנה למרצה בכיר במחלקה לבוטאניקה באוניברסיטה העברית בירושלים, ולפרופסור מן המניין ב-1973. ב-1967 צמצם את היקף עבודתו במכון וולקני ועבר בהדרגה לעבוד באוניברסיטה.

פרופ' נפתלי תדמור נפטר ממחלה ב-1973, כשהיה רק בן 49 בלבד.

בשנות פעילותו הקצרות, הוא פרסם עבודות מדעיות והשתתף בעריכת שני ספרים - "המרעה הטבעי בישראל" ו- "The Negev, Challenge of a Desert”" בהוצאה לאור של אוניברסיטת הרווארד בארה"ב.

"קופיש" היה דמות בלתי שגרתית. היה לו כושר עבודה בלתי רגיל, איש צוות למופת. אהב את הארץ ונופיה, הירבה לסייר ונחשב כמומחה בינלאומי לבעיות הצומח והפיתוח של אזורים צחיחים.

 

ערכה עמליה ברזילי,  2009

מעודכן לתאריך: 05/02/09 15:42
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר