En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

נועם זליגמן נולד בשנת 1929 ביוהנסבורג, דרום אפריקה. בשנת 1949 הוא קיבל את התואר הראשון בלימודי חקלאות באוניברסיטה של סטֶלֶנבּוֹש ולאחר מכן השתלם בעבודה מעשית כמרכז חוות הכשרה (1950-1951);

בשנת 1951 עלה לישראל, עם עלייתו ארצה, הצטרף לקיבוץ צרעה. בשנת 1953 התקבל לעבודה באגף לשימור הקרקע של משרד החקלאות. בשנת 1958 חזר לדרום אפריקה להשלמת תואר שני באקולוגיה באוניברסיטה של ויטוואטֶרסרַנד.

בשנת 1959 מונה למתכנן מרעה ראשי ובתוקף תפקידו שימש יו"ר ועדת המחקר במרעה. בשנים 1964-1969 הוא היה מנהל התחנה לחקר הסחף של האגף לשימור הקרקע. במסגרת עבודתו באגף לשימור הקרקע היה אחראי לביצוע סקר מרעה ארצי. בשיתוף עם עמיתים בתחנה לחקר חקלאות ובמשרד החקלאות, עם נפתלי תדמור ("קופיש"), יוסף ("סֶפי") כצנלסון, זאב נאוה, וצבי רז הגדירו את טיפוסי המרעה בארץ ואת ערכם כמזון לבעלי חיים והעלו את הממצאים על מפות ששמשו להקצאת שטחי מרעה למשקים בשנות ה- 60. העבודה המשותפת סוכמה בשנת 1959 בספר "המרעה הטבעי בישראל" (בהוצאת ספרית הפועלים) שריכז את הידע שהצטבר בארץ עד לעת ההיא בענייני צומח המרעה, השבחתו וניצולו. את הדוקטורט הוא סיים בשנת 1973 באוניברסיטה העברית בירושלים בנושא: "הפיטו-סוציולוגיה של צומח הגולן".

 כאחראי על פיתוח המרעה במשרד החקלאות, היה גם פעיל בקידום המחקר במרעה. כך הוקמה חוות המחקר "כרי דשא" בערבות המרעה בגליל המזרחי הגשום, יחסית, וחוות "מגדה" בנגב הצפוני השחון. בשתי חוות אלה, ייחודיות בארצות אגן הים התיכון, בוצעו רוב המחקרים שעסקו בפיתוח ובניהול המרעה הטבעי והמרעה הזרוע בתנאיי בעל בארץ. בהמשך, בשנות ה- 80 הוא יזם את הקמת חוות המחקר חט"ל - חורש טבעי למרעה, בגליל המערבי לחקר אפשרויות השימוש בשטחי חורש כמרעה לעדרי בקר לבשר. חוות המחקר האלה פעילות עד היום הזה.

בשנת 1969 הצטרף למכון לגדולי שדה וגן במינהל המחקר החקלאי.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

בתחילת שנות ה-70 התמנה למנהל המחלקה למרעה טבעי ולמספוא. לימים, קיבל את ניהול המחלקה למשאבי טבע שכללה את היחידות הנ"ל וכן את המחלקה ליעור.

בשנות ה- 70 השתתף בפרויקט רב-שנתי עם חוקרים הולנדים, שעסק בחקר הגורמים הקובעים את הצמיחה של גידולים באזורים שחונים. הפרויקט כלל ניסויים בחוות מגדה ופיתוח מודלים לסימולציה במחשב של הצמיחה של כרי מרעה ושל שדות חיטה. בהמשך, הוא היה בין העורכים (יחד עם פרופ' קורנֶליס דה ויט, דר' תיאו אלבֶרדה ודר' הֶרמן וַן קוילֶן מהאוניברסיטה החקלאית בווַגֶנינגֶן, הולנד) של ספר שריכז את סיכומי העבודות הרב-שנתיות אשר בוצעו במסגרת הפרויקט במגדה. הספר הוצאה לאור בהולנד (Food from Dry Lands, 1992).

בשנות ה- 80' השתתף בפרויקט משותף עם חוקרים מישראל, מצרים ומארה"ב על פיתוח מערכות מרעה משופרות בסביבה ים-תיכונית. יחד עם עמיתים ממצרים הוא פיתח תכנית לסימולציה של ממשק רב-יעדי של כבשים במרעה. הוא זכה להכרה כסמכות בנושאי מרעה ים-תיכוני ובשנת 1995 כתב את הפרק על ממשק מרעה ים-תיכוני בספר שיצא לאור באנגליה -          
"Ecology and Management of Grasslands".

היו לו קשרים בינלאומיים ענֵפים שכללו נתינת קורס במרעה טבעי בוולטה עלית (1962), שליחות לאזורים יבשים ברוסיה
 (1966) ולקַזווין באירן בקשר לשיקום החקלאות שם לאחר הרעש הגדול (1963) ומשימות מחקר בדרום אמריקה
(1976). תוצאות מחקריו פורסמו בעיתונות המקצועית המקומית והבינלאומית, בכנסים בארץ ובחו"ל ובקורסים באוניברסיטה העברית.

הפרישה לגמלאות

ב-1994 פרש ד"ר נועם זליגמן לגמלאות, אך המשיך להנחות מחקרים במרעה ולהרצות בקורס ("מערכות מרעה טבעי") בפקולטה למדעי החקלאות, המזון והסביבה ברחובות.

. בהיותו בן  87, סגר נועם מעגל וערך את הספר "על צומח, בעלי חיים ואנשים: תורת ניהול המרעה בישראל", אשר מהווה עדכון לספרו הראשון.

נועם נפטר בדצמבר 2016. הוא היה מעמודי התווך של המרעה הים תיכוני. היה אדם חכם, צנוע ומוכר בנועם הליכותיו. יהי זכרו ברוך!

 

ערכה עמליה ברזילי,  2009

מעודכן לתאריך: 03/05/17 14:22
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר