En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס


תולדות חיים

יוסי בן-טל נולד בקריית-חיים ב-1936. לאחר סיום לימודיו בקריית חיים, התגייס ושירת בנח"ל בין השנים 1955-1957 והשתתף בהקמת קיבוץ ניר עוז. לאחר מכן הצטרף לקיבוץ מגן; עבד בפלחה והקים תחנת ניסיונות בה נערכו ניסיון זנים חדשים של תבואות וקטניות, ומאוחר יותר, פיתח הכנסת גידול תפוחי אדמה ואגוזי אדמה כשני גידולים מרכזיים של המשק ושל חבל אשכול. בתקופה זו גם נבחר כחבר במזכירות ארגון עובדי הפלחה.
בשנים 1965-1967 למד בקורס הגבוה לחקלאות של התנועה הקיבוצית בפקולטה לחקלאות ברחובות; עבודת הגמר שלו נערכה בנושא "התבטאות הפיסיולוגית של המנגנון הגנטי הקובע את צורת הצימוח באגוזי אדמה".
בשנים 1968-1970 נשלח לתאילנד כמומחה לגידולי שדה, מטעם המחלקה לסיוע לארצות מתפתחות של משרד החוץ. למד לימודים אקדמאיים בארה"ב. תחילה באוניברסיטת קולוראדו. שם הגיש עבודה על הבדלים בהתבטאות גנטית – פיזיולוגית של מוטנטים שונים בתירס, וקיבל תואר מוסמך ב-1971.
את עבודת הדוקטוראט סיים במעבדה לפיזיולוגיה של צמחים באוניברסיטת מישיגן (1971-1974). עבודת הדוקטור הייתה בנושא: "הפעלת האנזים פוספוריל–כולין- גליצריד-טרנספראז ע"י ג'יברלין בתאי האלוירון של גרגרי שעורה".
בשנת 1974 התקבל כחוקר במכון למטעים, בתחנה לחקר החקלאות (לימים, מינהל המחקר החקלאי).

הישגים מדעיים

תחום פעילותו היו נושאים פיסיולוגיים כמו התמיינות, פריחה, נשירת פרחים ופירות, בעיקר בהשפעת הורמונים צמחיים ומווסתי צמיחה מלאכותיים על תופעות פיסיולוגיות שונות בעצי פרי. בין השאר פיתח תמיסת ריסוס המבוססת על שחרור אתילן בקצב מתוכנן, אשר גורמת להתנוונות עוקצי הפירות, וכתוצאה מטלטול הענפים ביד או במנערת, מביאה לנשירת הפירות. כ"כ מצא חומר שמריחתו גורמת בזית להגדלה ניכרת של אחוז הפרחים המתמיין לפירות, בדומה לפעולה שעושה חיגור בסכין.

במשך השנים קיבל שלושה מענקי קמ"ח ותקציבי מחקר ממקורות שונים שאפשרו לו לבצע מחקרים שפורסמו במאמרים רבים בעיתונים מדעיים וכן הושמעו בהרצאות מוזמנות בכנסים מדעיים. בתקציבים מקרן קמ"ח הקים במעבדתו במכון למטעים מערכת המסוגלת לזהות ולכמת הורמונים של צמחים ולקבוע את מעורבותם. חוקרים רבים מן המינהל וממוסדות מחקר אחרים בארץ השתמשו במכשיר זה לצורך מחקריהם.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

ד"ר בן-טל נבחר למנהל המכון למטעים בין 1982 ו-1986 , וכ"כ ניהל את המחלקות לגידולים סובטרופיים (1985-1986) ולגפן וזית (1990-1992). בשנת 1992 מונה לניהול המחלקה לפרחים ולצמחי נוי, אשר קיבלה בזמנו מעמד של מכון עצמאי. בן טל ניהל את המחלקה במשך שמונה שנים.
היה ממקימי הפיטוטרון באתר המחלקה, אפשר יכולת התמקדות בפרויקטים בעלי חשיבות ועניין למגדלי הפרחים. יזם מחקרים מתקדמים בהנדסה גנטית ומחקרים ביוכימיים וביומולקולריים כדי לשנות ולשפר תכונות בצמח ובפרח.

במסגרת שנות שבתון, שהה במוסד הסמית'סוני בוושינגטון (1980-1981), באוניברסיטת קלגרי בקנדה (1986-1987), ובמוסד המחקר המרכזי של ממשלת אוסטרליה (1995-1996).

היה גם מעורב בפעילות הפנימית של המינהל, כחבר בוועדה האקדמית ובוועדה הפרופסיונאלי וחבר הנהלת חוות לכיש. לימד במדרשת רופין לחקלאות בנושאי גנטיקה ופיסיולוגיה של הצמח (1978-1975) וגם העביר במרכז וולקני קורס מתקדם על מבנם הכימי והשפעותיהם הפיסיולוגיות של ג'יברלינים.
כמו כן, הרצה בפקולטה לחקלאות בנושאים הנ"ל, ויותר מאוחר (1986-1992)העביר קורס בגידול זית לתלמידי תואר ראשון. החל מראשית שנות 90 הדריך סטודנטים בעבודות לתואר מוסמך ודוקטור במסגרת הפקולטה לחקלאות.

הפרישה לגמלאות

בשנת 2001 פרש ד"ר יוסי בן- טל לגימלאות, אך המשיך בהכוונת מחקרים בצמחי נוי, כחבר בקרן המחקרית של מועצת הפרחים. כמו כן עוסק בהערכת תכניות מחקר, מאמרים מדעיים, דוחות סופיים והדרכת סטודנטים.

באפריל  2014 נפטר יוסי בן טל, לאחר מחלה. הוא יזכר כאדם חכם, מנהל יוזם, חוקר מומחה בתחום ההורמונים הצמחיים, שתרם רבות לענף הפרחים. אדם ישר הגון ורודף צדק וכצבר המתכסה בקוצים ומתוק מבפנים. יהי זכרו ברוך!

ערכה עמליה ברזילי,  2008

מעודכן לתאריך: 15/04/15 15:43
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר