En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

תולדות חיים

הלל סופר נולד ב- 1941 בירושלים.
הוא למד בבית- ספר תיכון חקלאי עיינות (בגרות 1959). במסגרת שירותו הצבאי (1959-1963) שימש כמפקד מדרשת הנח"ל לחקלאות. בתקופה זו, הלל נקשר לקיבוץ עין- גדי, ובהמשך הקים בו משפחה, ונשאר חבר פעיל בקיבוץ כל ימי חייו.

בין השנים 1963-1968 עסק בגידול ירקות בקיבוץ עין- גדי וביצע נסויים בגישות חדישות של גידול בתמיסת מזון והשקייה בטפטוף. ב-1969 שימש כמרכז משק בהיאחזות באזור ים- המלח שהפך בהמשך לקיבוץ קליה .

את לימודיו האוניברסיטאיים בחקלאות התחיל באוניברסיטה העברית בירושלים (1965-1968) והמשיך באוניברסיטת קיליפורניה: תואר בוגר במדעי הצמח בדייוויס (1970), תואר מוסמך ותואר דוקטור בבוטניקה בריברסייד (1973). עבודת הדוקטורט הייתה על איכות הזרעים בחסה.

הישגים מדעיים

עם שובו ארצה, ב-1974, התקבל ד"ר הלל סופר כחוקר במינהל המחקר החקלאי , במכון לגידולי שדה וגן. בשנים הראשונות הועסק כחוקר אזורי בירקות בבקעת ים המלח ובערבה. ב-1979 התמנה חוקר בכיר וב-1981 עבר למחלקה לפרחים ולצמחי נוי.
מחקריו תרמו לפיתוח שיטות גידול אינטנסיביות בגידולי ירקות וצמחי נוי בערבה, בעזרת גידול בחממות מבוקרות, גידול בהדליה בבית צמיחה, ושימוש מתוחכם בתמיסות הזנה.

הלל השקיע הרבה מחשבה וכושר המצאה בפיתוח מערכות לגידול ללא קרקע. הוא הגה את הרעיון של המתמ"ז (מערכת תמיסת מזון זורמת). ביוזמתו ובשיתוף עם קיבוץ עין-גדי הוקם מפעל אשר פיתח ושיווק את המתקן בשם "מערכת עין גדי"; הלל כיהן בו כמנהל המו"פ (1979-1986). בהמשך עזר בפיתוח מערכת "ביתית" וקומפקטית. שתי המערכות הוגדרו בפטנטים ועוררו עניין מקצועי רב, אבל, בעת ההיא, לא הצליחו מבחינה מסחרית. לאחרונה, התחדשה ההתעניינות של אנשי מקצוע מחו"ל במערכות הללו.

ד"ר הלל סופר היה מרצה מבוקש בכנסים בינלאומיים על גידול ללא קרקע והידרופוניקה, והיה מוזמן לייעץ בתחום זה למוסדות ממשלתיים וליזמים פרטיים.

בין השנים 1986- 1988 שימש כפרופסור אורח במחלקה להורטיקולטורה סביבתית באוניברסיטת קליפורניה, דייוויס.
עם שובו ארצה, התמנה מטעם המדען הראשי של משרד החקלאות כאחראי למו"פ בפרחים ובצמחי נוי לגינון. כ"כ היה אחראי לנושא פרחים וצמחי נוי במו"פ דרום. בתחום זה הוא עסק בפיתוח צמחי-נוי חדשים ליצוא (איקסורה "עין-גדי" ופיקוס מקלילנדי "עין-גדי") וצמחים רב-שנתיים מיוחדים לגינון (רימונים ננסיים).

הפרישה לגמלאות

הלל סופר חלה ונפטר ללא-עת ב- 1994, בגיל 53.

חבריו זוכרים את הלל כאיש בעל קסם, יכולת שיכנוע ונאמן לערכים.

 

ערכה עמליה ברזילי,  2008

מעודכן לתאריך: 04/09/08 11:11
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר