En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

תולדות חיים

שמעון בורנשטיין נולד בגרמניה בשנת 1915. עלה לארץ ישראל בשנת 1931. למד בבית הספר הריאלי בחיפה ובמחזור הראשון של בית הספר החקלאי ע"ש כדורי.

ב-1936 נסע לארה"ב ללימודים אקדמיים, תחילה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי שם קיבל תואר בוגר במדעי החקלאות עם התמחות בגידול עופות (1939) ואח"כ באוניברסיטת טקסס בקולג' סטיישן, שם קיבל תואר דוקטור ברפואה וטרינרית  (1943). עבד כרופא וטרינרי בקליפורניה, ובשנת 1946 חזר ארצה. בשנת 1947 התקבל למשרת קצין למחלות עופות מטעם ממשלת המנדט. עם קום המדינה, המשיך באגף לבעלי חיים במשרד החקלאות כמנהל המחלקה למחלות עופות בתל אביב.

ב-1956 החל לעבוד בתחנה לחקר החקלאות, ומונה למנהל המחלקה לחקר העופות באגף (לימים מכון) לבעלי חיים.

שמעון בורנשטיין כיהן כמנהל המחלקה לעופות מ-1956 עד מועד פרישתו ב-1981. ב-1965 הוא קיבל מינוי של פרופסור חבר באוניברסיטה העברית .  

הישגים מדעיים

נושאי מחקריו של שמעון בורנשטיין היו רבים ומגוונים, בתחומי הוטרינריה, הפיסיולוגיה והתזונה. ביניהם יש להזכיר: אחסון ביצים; הזרעה מלאכותית בעופות; הארה מלאכותית בגידול פרגיות מגזע קל; הקצאת מזון לפרגיות מגזע כבד; השוואת הערך התזונתי של תירס לעומת סורגום ושל כופתיות לעומת תערובת; שיפור הערך התזונתי של כוספת סויה; שימוש בחומצות אמינו סינתטיות, בחרובים ובמוצרי לוואי מתעשיית השמנים; קביעת צרכי מטילות בחלבון וחומצות אמינו; השפעת ההזנה על איכות הביצה ובשר פטמים.

היה מחבר ראשון ומחבר שותף של כ- 110 מאמרים מדעיים בעיתונות המקצועית הבינלאומית ושל מאמרים רבים המיועדים למגדלים. כן חיבר שני ספרים על גידול עופות (גידול עופות באמריקה ותיאומו לענף בארץ, 1949; הלול - הטיפול בתרנגולות ומחלותיהן, 1957) וערך ספר שלישי (ספר הלול לשנות ה- 80).
פרופ' שמעון בורנשטיין הקים מחלקת מחקר אשר הפכה לגורם מרכזי להתקדמות ענף העופות בארץ. מחקרי המחלקה בהנהלתו ייעלו את נוהגי ההזנה וגידול העופות, וזכו למוניטין בינלאומי.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

משימתו הראשונה הייתה הקמת מחלקת מחקר וכן משק לניסויים בבית דגן, משימה שהושלמה ב-1958. ב-1960 נסע לארה"ב להשתלמות באירגון ושיטות מחקר בעופות, וחזר עם ההחלטה שבארץ, בה הגיע גידול העופות להיקף גדול, חשוב לפתח בהקדם מחקר שימושי. בין החוקרים הראשונים שהצטרפו למחלקה היו ד"ר ביאנקה ליפשטיין וד"ר שמואל הורוביץ, ואחריהם ד"ר עדו ברטוב, ד"ר אריה בר וד"ר צפרירה ניצן.

נבחר לראשות המכון לחקר בעלי חיים בשנים 1965 - 1966 ו- 1972 - 1976 . היה חבר מספר קדנציות בועדת השיפוט לתוכניות מחקר בבעלי חיים ובועדה הפרופסיונלית לקידום חוקרים.

במקביל היה חבר פעיל בהנהלת ענף העופות ובמערכת העיתון "רפואה וטרינרית". נמנה על מייסדי הסניף הישראלי של האגודה העולמית למדע העופות וכיהן כנשיא הסניף מ-1981 עד 1991, וכסגן נשיא האגודה העולמית למדע העופות ביו השנים 1984 ל-1988. ב-1985 שימש כיו"ר הועדה המארגנת של הכנס האירופאי להזנת עופות שהתקיים בישראל. כהערכה לתרומתו המחקרית בעופות נבחר ב-1992 כחבר כבוד של האגודה העולמית למדע העופות. היה לו קשר ישיר והדוק עם מגדלי העופות ועם כל הגופים האחרים הקשורים בענף הלול ומשרדו היה פתוח בפניהם בכל עת. על כל אלה ועל נועם הליכותיו הוא זכה להערכה רבה בקרב כל מי שהכירו.

הפרישה לגמלאות

אחרי פרישתו לגימלאות בשנת 1981 שימש כיועץ מקצועי למועצת הלול עד 1995. בתפקידו האחרון היה אחראי על מענקי מחקר, השתלמויות סטודנטים והקשר עם חוות מבחני עופות (פטמים ומטילות) והמשק הניסיוני של האווזים שנוהלו ותופעלו ע"י המחלקה לעופות בבית דגן.

שמעון בורנשטיין נפטר ב-2003.

 

ערכה עמליה ברזילי,  2008

מעודכן לתאריך: 04/09/08 15:32
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר