En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

תולדות חיים 

קותי אלפר נולד בשנת 1931 בישראל.  גדל במושב חרות, למד בביה"ס המשותף בגוש תל מונד והמשיך את לימודיו בביה"ס החקלאי מקווה ישראל. לאחר שנת לימודים במקווה ישראל, בתקופת טרום הכרזת המדינה הצטרף להכשרת נווה ים המגויסת לפל-ים. במסגרת זו השתתף כלוחם במלחמת השחרור. בשנת 1950 השתחרר מצה"ל והמשיך במסגרת ההכשרה להתיישבות בקיבוץ אבוקה. בשנת 1952 חזר אל מושב חרות, השלים תעודת בגרות ובשנת 1954 החל את לימודיו בטכניון בפקולטה להנדסה חקלאית. לאחר סיום תואר ראשון בשנת 1959 הצטרף למכון להנדסה חקלאית, בבית דגן, בניהולו של א. צוקר. בשנת 1960 הצטרפו עובדי המכון להנדסה, למסגרת שנקראה "המכון הלאומי והאוניברסיטאי לחקלאות", שכלל את מכון וולקני והפקולטה לחקלאות. לאחר שהניסיון לאחד את המוסדות לא צלח הוקם מכון וולקני לחקר החקלאות, כשהמכון להנדסה היה חלק ממנו. באותה תקופה הצטרפו למכון להנדסה בבית דגן גם אנשי המחלקה החקלאית מהמכון לפריון עבודה

הישגים מדעיים

בראשית עבודתו במכון עסק קותי בהתאמת כלי עבודה ומתקני עזר לייעול העבודה במשק המשפחתי, שהיה מבוסס בזמנו ברובו על עבודת ידיים. במסגרת עבודה זו נבחנו טרקטורים זעירים חד ודו סרנים כתחליף לכלים הגדולים והכבדים ששימשו במשק הקיבוצי, וכלי עזר ממוכנים המתאימים להם. בהמשך התרכז  קותי במיכון תהליכי הייצור של ענף אגוזי האדמה שגם הוא נעשה ברובו בעבודת ידיים, והחל להתרחב מאזור השרון לאזורים חדשים כמו - הנגב הצפוני, רשות החולה ועוד. כתוצאה מעבודות אלה חל מהפך בתהליכי הייצור של גידול זה שהפך לממוכן באופן מלא. במקביל לעבודתו המשיך את לימודיו האקדמיים במסגרת הטכניון וסיים במסלול ישיר לתואר דוקטור למדעים טכניים, אשר הוענק לו בשנת 1973. בשנות ה-70 הוכר המכון להנדסה כמכון מחקר אקדמאי, ועם הצטרפותם של חוקרי המכון להנדסה לדרוג המחקר, הוענקה לו דרגת המחקר הגבוהה המקבילה לתואר פרופ' באוניברסיטה.
בשנים 1968- 1979 ניהל את המחלקה לאסיף ירקות ופירות, ועסק במיכון תהליכי גידול ואסיף ירקות. קותי הפעיל והנחה צוות חוקרים וטכנאים שהתמחה בפיתוח ציוד ושיטות עבודה לחקלאות המודרנית והמתקדמת בישראל. כלים לניעור ואיסוף פירות במטעי פקאן שקדים אפרסקים זיתים והדרים, ציוד לפריסת פלסטיק ויצירת מנהרות גידול נמוכות לגידולי מקשה, קומביינים לאסיף פפריקה, תפוחי אדמה ועגבניות לתעשייה ולמאכל, כלי אסיף בצל ופקעות פרחים, מנערות בוטנים ועוד. ניסיון ייחודי נערך בשיתוף עם המכון למטעים, לקציר וניעור  אפרסקים בעזרת קומביין המותאם לגידול בשיטת מטע שדה. בשנים האחרונות במסגרת פיתוח ציוד חקלאי המבוסס על טכנולוגיות חדישות עסק צוותו של קותי בשיתוף עם מומחים אחרים בניסיונות לפיתוח רובוט לקטיף הדרים, מערכת ממונעת לאסיף מילונים, מכונת שתילה אוטומטית לשתילי חיש-שתיל ומערכת אוטומטית לייצור שתילונים בשיטת תרבית רקמה, בשיתוף עם המחלקה לפרחים.
חלק ממגוון עבודות המחקר והפיתוח הגיעו לכלל יישום מסחרי במשק החקלאי, ונרשמו כפטנטים. עבודתו של קותי מאופיינת וייחודו בכך, בשיתוף הדוק עם החקלאים במהלך המחקר והפיתוח, קידום דגמי האבי הטיפוס עד לשלב יישומי מתקדם, וליווי הכלים בעבודתם בשטח. במהלך השנים 1978-1991, הוענקו לצוותי המחקר בהנהגתו של ד"ר אלפר, שניים - עשר פרסי ממציאים מטעם ועדת האמצאות של עובדי המדינה, על תרומתם באופן משמעותי לחקלאות ישראל.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

  • בשנים 1980-1985 היה מנהל המכון להנדסה חקלאית
  • חבר בועדה הפרופסיונאלית של מינהל המחקר
  • בשנת 1986 התמנה לסמנכ"ל לענייני מו"פים ומינהל. כסמנכ"ל ניסה דרכים לתגמל חוקרים עבור תרומה מדעית או יישומית למערכת באמצעות חלוקת משאבים על פי מפתח של השגת תקציבי מחקר. 
  • בשנת  1997 יסד את יחידת 'קידום' והיה מנהלה עד פרישתו לגמלאות. היחידה פעלה לקידום המסחור של ממצאי המחקר של מינהל המחקר החקלאי. קותי הצליח להפעיל  יחידה זו כמנוף לשילוב יזמים ומשאבים כלכליים פרטיים אחרים, בהפעלת מערכת המחקר הציבורי, לתועלת כל הצדדים המעורבים בתקצוב ושימוש בממצאי המחקר. 

בשנת 1981 קיבל את פרס מרצה השנה על תרומתו לחקלאות ישראל. בשנת 1995 זכה בפרס "המאמר המצטיין" על תרומתו המיוחדת לספרות ההנדסה החקלאית בפרסום באגודה האמריקאית של מהנדסים חקלאיים-  Transactions of ASAE.
בשנים 1973, 1987, 1992, היה בשבתונים באוניברסיטת קלמסון שבארה"ב, עסק שם בנושאי עבודתו -  אסיף עגבניות למאכל, אסיף ממוכן של פירות ומיכון עזרים לתרביות רקמה. בשנת 2000 שהה בשבתון באוסטרליה.

הפרישה לגמלאות

ד"ר קותי אלפר פרש לגמלאות בשנת 2001 ומאז הוא בתפקיד היועץ למדען הראשי בענייני הנדסה וקניין רוחני וממשיך פעילותו בתחום החיטוי בעזרת אוזון.

קותי נפטר ב-2015 ביום העצמאות ה-67 למדינת ישראל, ממחלה קשה. הישגיו של קותי השאירו חותם במינהל המחקר החקלאי. קותי הקים את יחידת 'קידום' למסחור הידע שפותח ע"י חוקרי המינהל, היה סגן ראש המינהל ומנהל המכון להנדסה. קותי ניחן בידע הנדסי מבריק, בעל רעיונות יצירתיים, אדם חכם מאד ורגיש לסביבה. יהיה זכרו ברוך

ערכה עמליה ברזילי,  2008

מעודכן לתאריך: 26/04/15 15:59
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר