En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

עדעד עצי
Limonium arborescens

 סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי

משפחה: עופריתיים Plumbaginaceae
מוצא: באי טנריף שבאיים הקנריים

עדעד עצי Limonium arborescensהסוג עדעד כולל כ- 150 מינים, מרביתם רב שנתיים, בעלי תפוצה רחבה: החל מאזורי החוף, סמוך לים ועד לאזורים החצי מדבריים ומדבריים.
בארץ גדלים בר מספר מינים, הנפוץ מביניהם הוא עדעד כחול (L.sinuatum) הגדל בגן הנוי כחד שנתי ומשמש כפרח קטוף.

בשנת 1994 הבאתי מהאי טנריף שבאיים הקנריים זרעים של עדעד עצי והם המקור למין זה בארץ.

עדעד עצי הוא בן שיח ירוק עד המגיע עד 1.5 מטר גובה, מעוצה בחלקו התחתון, יוצר גזע יחיד מעובה או מפוצל למספר גזעים, העלים גדולים בצבע ירוק, אורכם 15-30 ס"מ ורוחבם 5-10 ס"מ כשהפטוטרת מהווה שליש מאורך העלה. הפרחים ערוכים במכבדים, נישאים על גבעולים ארוכים הבולטים מעל הצמח. הפרחים קטנים,צבעם לבן אולם גביע הפרח צבעו כחול והוא אשר מקנה לצמח את צבעו הבולט. המופע הממושך של הפריחה נובע מחיי המדף המאוד ארוכים של גביע הפרח הנראה כמו חפים . הפריחה חלה במרבית חודשי השנה, גל הפריחה העיקרי מתחיל בסתיו ונמשך עד לאביב ובמשך הקיץ "מטפטף" פרחים בודדים.
ניתן להשתמש בפרחים הקטופים לסידורי פרחים יבשים אולם פרחים אלו לא מתאימים לאגרטל עם מים מאחר ואין הם קולטים מים.

בדומה לחלק גדול מהמינים בסוג גם הוא חסכן במים, מתאים בגינון לאזורים יבשים ולגינות הסמוכות לחוף הים.

צמחים שנשתלו לפני ארבע שנים בחלקת הניסיון בקיבוץ פלמחים הראו התאמה מלאה לאזור חוף הים והצמחים שם פרחו במרבית חודשי השנה , כאשר גל הפריחה המרכזי היה במרכז החורף ,לעומת צמחים אחרים שם שסבלו מרוחות הים .

במושב סתריה בקטע גן המאופיין בקרקע עניה וחולית במיוחד, וכל מה ששתלנו לא הצליח להתבסס , כאשר שתלנו מספר צמחים של עדעד עצי הם התבססו תוך זמן קצר והחלו לפרוח, פריחה שנמשכת לסירוגין במרבית חודשי השנה. מסביב לצמחים חלה נביטת זרעים וכעת כל החלקה מכוסה בעדעד עצי. הצמחים אינם מאריכי ימים והנבטים החדשים "מחליפים" את הצמחים המתים. בכל מקרה הספיח הנוצר לא מהווה בעיה בגן. נהפוך הוא, אני ממליצה לפזר זרעים של עדעד עצי בשולי הגן, באזורים בהם אין השקיה ובדרך כלל עשבי בר משתלטים, נביטה של עדעד עצי תדכא את העשבייה ופריחתו תהווה בונוס בגן. את פיזור הזרעים יש לעשות בסתיו, מייד לאחר הגשם הראשון. זרעי העדעד נובטים על רקע של טמפרטורות לילה נמוכות.

עדעד עצי מתאים לשתילה בשמש מלאה ובחצי צל בכל אזורי הארץ ובפרט לאזורי חוף הים. מתאים לקרקעות מנוקזות, מצטיין בחוליות. נחשב לצמח חסכן במים. מאחר והצמח יוצר ספיח כדאי לנצל תכונה זו ולהשתמש בו כצמח לכיסוי שטחים, במדרונות, בשולי גן ובערוגת הצמחים הרב שנתיים. משתלב בגן עם מרוות ממינים שונים, טגטס לימוני, פוליגלה, ועוד.

ריבוי

ריבוי ע"י זרעים. אפשר לאסוף תפרחות יבשות ולשמור במקום קריר ויבש עד הסתיו. בסתיו, עם ירידת טמפרטורת הלילה ניתן להנביט במנבטה או, לאחר הגשם הראשון לפזר את הזרעים ישירות בגן.

אפשר לקבל זרעים של עדעד עצי מהמחלקה לפרחים במכון וולקני.

מעודכן לתאריך: 27/07/09 11:28
טבלת עלויות
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר