En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

 


תולדות חיים

שולמית מנוליס-ששון נולדה בחדרה ב-24.9.1951. עד גיל 10 גרה עם משפחתה בבית אליעזר ולאחר מכן עברה לפתח תקווה, שם למדה בבית הספר היסודי "קרול" ולאחר מכן בבית הספר התיכון "ברנר" במגמה ביולוגית.

לאחר שירות צבאי בשנים 1971-1970 למדה לתואר ראשון באוניברסיטת תל-אביב בפקולטה למדעי החיים. ב-1979 סיימה בהצטיינות יתרה את לימודי המוסמך במחלקה לזואולוגיה בהנחיית פרופ' אלברט פרי וד"ר יצחק ישעיה. נושא העבודה: "אצטילכולין אסטראז בכנימת העלה Aphis citricola כפרמטר לרעילות אורגנוזרחניים וקרבמטים סיסטמיים".

במקביל למדה לקבלת תעודת הוראה בביולוגיה באוניברסיטת תל-אביב.

את עבודת הדוקטורט ביצעה באוניברסיטת תל-אביב במחלקה לבוטניקה בשנים 1985-1980 בהנחיית פרופ' יצחק ברש וד"ר דוד נצר, בנושא: "פיטוטוקסינים וסידרופורים מהפטרייה Stemphylium botryosum, אפיון כימי וביולוגי והקשר לקליטת הברזל".

במסגרת עבודת הדוקטורט נסעה להשתלמות לכמה חודשים במעבדה של פרופ' G.A. Strobel באוניברסיטת מונטנה בארצות הברית.

את הבתר-דוקטורט עשתה באוניברסיטת קליפורנייה בריוורסייד במחלקה למחלות צמחים בשנים 1987-1986, במעבדתו של פרופ' N.T. Keen, בנושא: "שיבוט של האנזים פקטאט ליאז מהחיידק Yersinia pseudotuberculosis ואפיון הגן בחיידק Erwinia chrysanthemi".

ב-1988 החלה לעבוד כחוקרת במכון וולקני במחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים במכון להגנת הצומח, בנושאים הקשורים לחיידקים חשובים הגורמים למחלות בצמחים. לצורך כך השתתפה בקורסים ללימוד שיטות מחקר מולקולריות בגרמניה (1988) ובאנגלייה (1990).

הישגים מדעיים

מחקריה של ד"ר מנוליס-ששון התרכזו בשלושה תחומי מחקר עיקריים:

א. פיתוח ויישום שיטות רגישות וספציפיות לאבחון חיידקים גורמי מחלות בצמחים: במעבדתה פותחו פרוטוקולים לאבחון חיידקים בפרחים ובצמחי נוי, כמו Pantoea agglomerans בגבסנית ובסלק, Xanthomonas hortorum בפלרגוניום ו-Agrobacterium tumefaciens בוורדים ובאסטר. פרוטוקולים אלו יושמו בהצלחה ליצירת חומר ריבוי נקי במשתלות אם. היא הייתה הראשונה בהכנסת שיטות האבחון המולקולריות בחיידקים פתוגניים לצמחים במכון וולקני ובישראל.

ב. אפיון השונות הגנטית של אוכלוסיות חיידקים פתוגניים חשובים בישראל: מחקריה בתחום זה תרמו להבנת האפידמיולוגיה של המחלות וההתמודדות איתן. לדוגמה, ניטור הופעת אוכלוסיות העמידות לתכשירי ההדברה סטרפטומיצין וסטרנר, של החיידק Erwinia amylovora הגורם למחלת החירכון באגסים ובתפוחים, או אפיון הטיפוסים השונים של החיידק Clavibacter michiganensis, גורם מחלת הנבילה והכיב הבקטריאלי בעגבניות, החודרים לארץ באמצעות הזרעים.

ג. חקר יחסי הגומלין המולקולריים בין הפונדקאי-לפתוגן בשתי מערכות שונות: המערכת הראשונה, אותה חקרה שנים רבות, כוללת את החיידקים מהסוג Pantoea agglomerans, גורמי מחלות העפצים בגבסנית ובסלק. עבודותיה הראו כי חיידקים אלו, הנפוצים בטבע ואינם גורמים למחלות, הפכו לפתוגנים של צמחים על ידי רכישת פלסמיד הנושא גנים לפתוגניות. כמו כן, נמצא כי ליצירת העפצים דרוש באופן מוחלט ההורמון אוקסין ממקור צמחי, ואילו להורמון ממקור חיידקי חשיבות חלקית בלבד.

מערכת נוספת שנחקרה בקבוצתה של ד"ר מנוליס-ששון היא בין צמח העגבנייה לחיידק Clavibacter michiganensis, מחולל מחלת הכיב הבקטריאלי והנבילה. אכלוס ומעבר של החיידק בצמח נלמדו בעזרת חיידקים המסומנים בחלבון הפלואורסצנטי - GFP. קבוצתה הייתה הראשונה שהצליחה ליצור חיידק המבטא באופן יציב את הגן המדווח, משימה שלא הייתה קלה בחיידק גרם-חיובי זה. באמצעות החיידק המסומן היה ניתן לאתר את הגנים החשובים הדרושים לאכלוס, למעבר בצמח וליצירת סימני המחלה. מחקריה בתחום זה תרמו להורדת רמת המחלה ולצמצום הפצתה בבתי הגידול.

היא פרסמה למעלה מ-110 מאמרים ומאמרי סקירה בעיתונים בין-לאומיים מבוקרים וכן מעל 150 מאמרי כינוסים ותקצירים בכנסים.

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו

תפקידים

1999-1997: יו"ר הועדה להערכת תוכניות מחקר המוגשות לקרן קמ"ח ולמדען הראשי של משרד החקלאות

2002-2000: יו"ר המועצה המדעית של המכון להגנת הצומח

2005-2002: מנהלת המחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים במכון וולקני

2003-2001: נשיאת העמותה הישראלית למחלות צמחים

2004-2001: חברה בוועדת ההיגוי להערכת תוכניות מחקר בתחום הביוטכנולוגיה, המוגשות למדען הראשי של משרד החקלאות

2012-2005: חברה בוועדה האקדמית של מינהל המחקר החקלאי

2012-2009: יו"ר הועדה להערכת תוכניות מחקר המוגשות למדען הראשי של משרד החקלאות

2020-2012: חברה בוועדה לקידום חוקרים במינהל המחקר החקלאי

2019-2015: חברה בוועדות להערכת תוכניות מחקר המוגשות לקרן קמ"ח ולמדען הראשי של משרד החקלאות

הוראה והדרכה

2006: לימדה קורס בפקולטה לחקלאות ברחובות בנושא אבחון גורמי מחלות בצמחים

2015-2012: מרצה שותפה בקורס בפקולטה לחקלאות בנושא אבחון גורמי מחלות צמחים

במהלך עבודתה היא הדריכה 18 סטודנטים לתואר שני, 9 לתואר שלישי ו-6 פוסט-דוקטורנטים.

השתתפה בכנסים רבים בארץ ובחו"ל, ובחלקם כמרצה מוזמנת. נתנה הרצאות מוזמנות רבות למדריכים ולמגדלים בתחום של מחלות חיידקים בגידולים שונים.

שבתונים

1996: במחלקה למחלות צמחים באוניברסיטת ברקלי, קליפורנייה, במעבדתו של פרופ' S.E. Lindow. נושא המחקר: "מעורבות מסלולי ביוסינתזה של ההורמון הצמחי אוקסין בפתוגניות ויכולת ההישרדות של החיידק Pantoea agglomerans".

2008: במחלקה לגנטיקה ומיקרוביולוגיה באוניברסיטת בילפלד, גרמניה, במעבדתו של פרופ'  R. Eichenlaub, בנושא: "אינטראקציות פתוגניות ואנדופיטיות בין החיידק Clavibacter michiganensis לצמח העגבנייה".

הפרישה לגמלאות

ד"ר שולמית מנוליס-ששון פרשה לגמלאות באוקטובר 2018, ומאז המשיכה להשלים את המחקרים שתחת אחריותה ולכתוב מאמרים וחוות דעת לתוכניות מחקר ולדוחות לסיכום תוצאות.

ערכה עידית סופר, אוקטובר 2022

מעודכן לתאריך: 27/10/22 09:50
ותיקי המינהל ותרומתם
המכון לגידולי שדה
המכון להגנת הצומח
המכון לבעלי חיים
המכון למטעים
המכון לחקר איכות תוצרת חקלאית ומזון
המכון להנדסה חקלאית
תחנת המחקר נוה יער
תחנת המחקר גילת
'אילנות'
סמל מנהל המחקר החקלאי
מדעניות חלוצות במחקר החקלאי בארץ ישראל
ציוני דרך
יצחק אלעזרי וילקנסקי-וולקני, "חוזה המחקר החקלאי"
ההיסטוריה של המיכון החקלאי בישראל: 1965-1947
המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה
חוות בן-שמן
מורשת מחקר צמחי נוי ופרחים בישראל
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר