En I עב
חיפוש
אנשים | אתר
שלום אורח | כניסה
משרד החקלאות ופיתוח הכפר I מדינת ישראל       
HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial HTML tutorial
research_title.jpg research_logo.gif
הנהלה מרכז מידע - ספריה תלמידי מחקר יחידה עסקית דוברות מכוני מחקר אודות
שלח באימייל הדפס

היפואסטס ממולען זן לבן
Hypoestes aristata var. alba 

 סימה קגן, מנהל המחקר החקלאי

משפחה: קוציציים Acanthaceae
שם עממי: Ribbon Bush
מוצא: דרום-אפריקה עד אפריקה הטרופית

היפואסטס ממולען הוא צמח נוי ותיק בארץ, המצטיין בפריחה סתווית בצבע סגול-ורוד ובהתאמה לגידול בתנאי הצללה והצללה חלקית. הסוג היפואסטס כולל כ-40 מינים של בני שיח ושיחים שמוצאם באפריקה, מדגסקר ודרום מזרח אסיה. בשנת 2004 קיבלתי מהגנים הבוטניים בדרום אפריקה זרעים של מין זה, שצבע הפרחים שלו לבן.

Hypoestes aristata

ההיפואסטס שייך למשפחת הקוציציים, המיוצגת היטב באזורים הטרופיים בעולם ורק מעט באזורים הממוזגים. צמחי גן רבים בארץ השתולים בעיקר באזורים המוצלים של הגן שייכים למשפחה זו: קוציץ, בן קוציץ, אביב, בת אביב, עב-שיבולת, רואליה, חיצית, ברלריה יוסטציה, מגסקפסמה ועוד.

היפואסטס ממולען הוא שיח עשבוני, הגדל ל- 1-1.2 מטר גובה ורוחב. עם השנים הוא מתעצה בחלקו התחתון ונשאר עשבוני בחלקיו העליונים. העלים נגדיים, דמויי ביצה, מעורקים, מעט שעירים ובעלי מרקם קטיפתי-משהו. צבעם ירוק כהה. אורך העלה 10 ס"מ ורוחבו 6 ס"מ.

הפרחים ערוכים בקרקפות קטנות בחיקי העלים, בקבוצות של 1-3 פרחים בתוך חפה. כותרת הפרח בעלת צינור דק, אורכו 2.5 ס"מ וצבעו בזן הזה הוא, כאמור, לבן.

הפריחה מתחילה בסתיו ונמשכת עד תחילת החורף. זוהי אחת ממעלותיו, כיוון שצמחים הפורחים בסתיו אינם רבים בגן הנוי. מאידך גיסא, אירועי גשם עלולים לפגוע בפריחה. הוא מתאים לשתילה בקרקעות קלות ומנוקזות וחשוב להעשיר את בור השתילה בקומפוסט ולהוסיפו לצמחים מדי שנתיים. הצמח יכול לגדול גם בשמש מלאה אך יזדקק להשקיה סדירה ומרובה ולא, הוא ייראה עייף ושמוט בצהרי היום. לעומת זאת, בתנאי הצללה או הצללה חלקית, כמו זו הנוצרת מתחת לעצים הוא יישאר זקוף ורענן. זוהי מעלתו השנייה של הצמח, כיוון שמעט צמחים פורחים בעוז בצל.

Hypoestes aristata

ההיפואסטס רגיש לטמפרטורות נמוכות ולקרה, אך גם אם היה אירוע של קרה וחלקי הצמח העליונים נפגעו והתייבשו, הוא ילבלב באביב מחלקיו התחתונים. שתילה בצל העצים מקטינה את נזקי הקרה, אם היו.

באזורים חמים שבהם ההיפואסטס לא נעלם בחורף, חשוב לגזום את הצמח נמוך, עד קרוב לבסיסו ולפנות את התפרחות היבשות. נעשה זאת באביב, כשהטמפרטורות עולות. באזורים קרים יותר הצמח ייעלם בחורף ויתחיל ללבלב באביב. יש גננים המעדיפים לגזום את הצמח נמוך לאחר תום הפריחה גם באזורים חמים במיוחד, כאשר השיח גדל לגובה רב וחלק מגבעוליו נוטים לרבוץ.

מאחר שהפריחה מתחילה רק בסתיו, אני ממליצה לקטום את הצמח לגובה 50 ס"מ מהקרקע במשך הקיץ ורצוי לפני יולי. יש גננים המבצעים אף יותר מגיזום אחד בעונה לפני הפריחה. פעולת גיזום/קיטום זו תשמור על שיח זקוף. גיזום אחרי יולי יכול לגרום לאיחור גדול בפריחה. במידה שלא נגזום, הצמח גדל ומתרחב וממש בעת הפריחה המסיבית הוא מתחיל "לרבוץ" ולהיות שרוע וכך מאבד את מראהו היפה.

היפואסטס נהנה מהשקיה שופעת סדירה בכל עונת הצימוח. בגינתי, הוא שתול בצל חלקי ומושקה פעמיים בשבוע.

ריבוי וגטטיבי של הצמח יעשה על ידי השרשת ייחורים מעוצים למחצה, באביב ובקיץ. השורשים מתפתחים בתוך שבועיים.

בגן מומלץ לשתול בעונת האביב והקיץ. כמו כן, אפשר לאסוף מהצמח זרעים ולהנביטם באביב במנבטה. הזרעים ינבטו כעבור כ-3 שבועות ויפרחו עוד באותה השנה.
בגינה, הצמח זורע את עצמו ויוצר ספיח, אך ספיח זה אינו הופך למטרד בגן.

מעודכן לתאריך: 30/05/09 10:21
טבלת עלויות
govi semel
כל הזכויות שמורות © 2013, מדינת ישראל תנאי שימוש I צור קשר I דרושים I שאלות נפוצות I מנהל האתר